Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
HABERLER>EKONOMİ
3 Haziran 2021 Perşembe - 04:03

Erzurum’dan 5 ayda 13.5 milyonluk ihracat

DOSİAD - Erzurum’da bu yılın Mayıs ayında 1 milyon 937 bin dolar; yılın Ocak – Mayıs ayları kapsamında ise 13 milyon 595 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

Erzurum’dan 5 ayda 13.5 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mayıs ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da bu yılın Mayıs ayında 1 milyon 937 bin dolar; yılın Ocak – Mayıs ayları kapsamında ise 13 milyon 595 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

ERZURUM 5 AYLIK SÜREÇ

Erzurum’da bu yılın 5 ayı düzeyinde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem 4.2 milyon dolarla Mart ayı oldu. Verilere göre ilden, ocak ayında 2 milyon 585 bin dolar, şubat ayında 2 milyon 53 bin dolar, mart ayında 4 milyon 206 bin dolar, nisanda 2 milyon 813 bin, mayısta 1 milyon 937 bin dolarlık ihracat yapıldı.

MAYIS AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Mayıs 2021 döneminde Erzurum’dan 1 milyon 937 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 3 milyon 643 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 13 milyon 845 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 67 milyon 431 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

OCAK – MAYIS DÖNEMİ VE ERZURUM

Bu yılın Ocak – Mayıs aylarını kapsayan 5 aylık bölümünde Erzurum’dan 13 milyon 595 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 24 milyon 372 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 75 milyon 976 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 409 milyon 537 milyon değerinde ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN MAYIS AYI PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, yılın Mayıs döneminde Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 53,17, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 13,9, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 2,87 olarak hesaplandı.

ERZURUM’UN 5 AYLIK PAYI

DOSİAD analizleri bazında, bu yılın Ocak – Mayıs aylarını içeren 5 aylık kesitte Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 55,78, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 17,89, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 3,31’lik pay oluşturdu.

BÖLGE İLLERİ İHRACAT RAKAMLARI

TİM verilerine göre Ocak – Mayıs döneminde Elazığ’dan 146.2 milyon, Malatya’dan 142.7 milyon, Iğdır’dan 35.4 milyon, Van’dan 23.2 milyon, Hakkari’den 16.8 milyon, Ağrı’dan 14.1 milyon, Erzurum’dan 13.5 milyon, Erzincan’dan 10.7 milyon, Bitlis’ten 2.1 milyon, Ardahan’dan 1.6 milyon, Bingöl’den 1.4 milyon, Muş’tan 718.1 bin, Kars’tan 296.9 bin, Tunceli’den 163.4 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

CUMHURİYET TARİHİNİN İLK 5 AYLIK İHRACAT REKORU KIRILDI

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Mayıs ayı ihracatımızla beraber, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ocak-mayıs dönemi ihracatını da gerçekleştirmiş olduk. Son 12 ayda 193 milyar 267 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar doların üzerinde bir seviyeye eriştik. İnşallah, 200 milyar dolarlara hep birlikte ulaşacağız'' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş‘un katılımıyla mayıs ayı geçici dış ticaret verilerini, Ankara’da düzenlediği toplantıyla açıkladı.

İŞ GÜNÜ SAYISI DÜŞMESİNE RAĞMEN EN YÜKSEK İKİNCİ MAYIS AYI İHRACATI

Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre, mayıs ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla, 16 milyar 480 milyon dolara ulaştı. Nisan ayı ile beraber son beş ayı üst üste rekorla kapatan ihracat ailesi, geçtiğimiz ay bayram ve hafta sonu tatillerinin iş günü sayısını düşürmesi ve tam kapanma tedbirlerine rağmen tüm zamanların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracatını gerçekleştirdi. Türk ihracatçı, bu yılın ocak-mayıs döneminde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3 artışla 85 milyar 220 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ilk 5 aylık ihracatına imza attı. Son 12 ayda, bir önceki aynı döneme göre, yüzde 16,6 artışla 193 milyar 267 milyon dolarlık ihracata imza atan ihracat ailesi, 200 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerlendiğini gösterdi.

“İHRACATÇIMIZIN HIZLA AŞILANMASI ÖNEM ARZ EDİYOR”

Mayıs ayı ihracat rakamlarını değinmeden önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme döneminin Türkiye ve ülke ihracatına hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Haziran ayında inşallah hızlı bir aşılama kampanyasıyla beraber, normalleşme hız kazanacak. Bu noktada, ihracat ailesi dünyanın birçok noktasıyla doğrudan teması olması nedeniyle risk altında. Ayrıca, önemli pazarlarımızın aşı pasaportu uygulamasına başlamış olması, pazara erişimi noktasında çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. İhracat ailemiz, hükümetimizden, bu minvalde, aşılama programında öncelikli gruplar arasına dahil edilmeyi talep etmektedir. Özellikle yeşil pasaport hamili ihracatçılarımızın seyahatlerinde problem yaşamaması adına hızla aşılanması önem arz etmektedir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm hükümetimize, pandemi dönemi boyunca ihracat ailesine vermiş oldukları desteklerden ötürü şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“BÜYÜMEYE İHRACATTAKİ ARTIŞLAR ÖNCÜLÜK ETTİ”

Pazartesi günü açıklanan büyüme rakamlarının Türkiye ekonomisinin gücünü ortaya koyduğunu dile getiren Gülle, “Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi, beklentilerin de üzerinde bir performansla yüzde 7 büyüdü. Bu büyümeye, ihracattaki ve sanayi üretimindeki artışlar öncülük etti. Net ihracatın ilk çeyrekte büyümeye katkısı yüzde 1,1 seviyesinde oldu. Ayrıca, OECD’nin en güncel Ekonomik Görünüm raporuna göre, Türkiye; ekonomik olarak pandemi öncesine en hızlı dönecek ikinci ülke konumunda. Böylesi olumlu veriler, ihracatçılarımızı, pandemi sonrası dönem için daha da heyecanlandırıyor. İhracatçılarımız her zaman daha yükseği hedefleyerek, çalışmaya, üretmeye ve ihraç etmeye devam ediyorlar.

DEĞERLENDİRME

İhracatta rekorla kapattığımız nisan ayından sonra, mayıs ayında da, oldukça başarılı bir performans ortaya koyduk. İhracat ailesi olarak, 17 günlük tam kapanma dönemine ve takvimin olumsuz iş günü etkisine rağmen, mayıs ayında en yüksek ikinci mayıs ayı ihracatını gerçekleştirdik. Yılın ilk dört ayını da ihracatta rekorla kapattık. Geçtiğimiz ay, 2021’i ihracatın yılı yapacağımızı söylemiştik. Hamd olsun bu ay da, ihracat ailesi hedeflerinin peşinde, kararlı mücadelesini sürdürdü. Aynı zamanda, mayıs ayı ihracat rakamımızla beraber, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek Ocak-Mayıs dönemi ihracatını da gerçekleştirmiş olduk. Her zaman daha ileriye gitmek, daha iyisini hedeflemek, bu aile için köklü bir gelenek” diye konuştu.

6 KITAYA 76 SANAL TİCARET HEYETİ

Gülle, ticaret diplomasisinin saha neferleri olarak, çalışmalarına hızla devam ettiklerine ve TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak, 6 kıtada, 61 ülkeye, 76 sanal ticaret heyeti ve 11 sanal fuar düzenlediklerine dikkat çekti. Gülle, ihracatçıların pazarlara kolaylıkla ulaşabilmeleri ve Türk bayrağını dünyanın dört bir köşesinde dalgalandırabilmeleri için, ticaret diplomasisi faaliyetlerini aralıksız bir şekilde sürdüreceklerini söyledi.

İLK 5 AYDA İHRACAT 85 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Mayısta ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 65,5’lik artışla, 16 milyar 480 milyon dolar oldu. Yılın ilk 5 ayında ise ihracatımız, yüzde 38,3’lük artışla 85 milyar 220 milyon dolara ulaştı. Son 12 ayda 193 milyar 267 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar doların üzerinde bir seviyeye eriştik. İnşallah çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara hep birlikte ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

25 SEKTÖR İHRACATI ARTIRDI; ÇELİK SEKTÖRÜ LİDERLİĞE YÜKSELDİ

Mayıs ayında sektörlerin performansı ile ilgili Gülle, şunları söyledi: “Bir önceki yılın aynı ayına göre, 25 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Çelik sektörümüz ise, 1 milyar 745 milyon dolarlık ihracatla, tarihinin en yüksek aylık ihracat performansına imza attı. Bu ay; 2 milyar 131 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz liderliğe yükselirken, 1 milyar 882 milyon dolara ulaşan Otomotiv sektörümüz ikinci, 1 milyar 745 milyon dolara ulaşan Çelik sektörümüz ise üçüncü oldu. Mayıs ayında en güçlü artış performansına imza atan sektörler; yüzde 134 artışla 136 milyon dolara ulaşan Gemi ve Yat sektörü; yüzde 114 artışla 1 milyar 745 milyon dolara ulaşan Çelik; yüzde 113 artışla 490 milyon dolara ulaşan Mücevher sektörleri oldu”.

175 ÜLKEYE İHRACATIMIZ ARTTI

Mayıs ayında Türk ihracatçısının, ülke bayrağını 214 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığına vurgu yapan Gülle, “175 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. Mayıs ayında, ihracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 1 milyar 405 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 149 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 105 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatımızı tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler ise; 545 milyon dolarlık artışla Birleşik Krallık, 486 milyon dolarlık artışla Almanya ve 450 milyon dolarlık artışla İspanya oldu. Mayıs ayında, ülke gruplarına göre ihracata baktığımızda ise, en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatımızın yüzde 71 artışla, 6,8 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak yüzde 41,2 pay aldığını görüyoruz. AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının, mayıs ayı ihracatımızdaki payı ise, yüzde 55,8 oldu. Mayıs ayında, diğer ülke gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 2,4 milyar dolar; Afrika kıtasının tamamına 1,6 milyar dolar; Uzak Doğu ülkelerine 1,4 milyar dolar; Kuzey Amerika’ya ise 1,3 milyar dolarlık; ihracat gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

FRANSA VE ALMANYA’YA OTOMOTİV İHRACATI ARTTI

Gülle, Birleşik Krallık’a mücevher ihracatının 146 milyon dolar, İspanya’ya hazır giyim ihracatının 144 milyon dolar, Almanya’ya otomotiv ihracatının 136 milyon dolar, Çin’e madencilik ihracatının 100 milyon dolar ve Fransa’ya da otomotiv ihracatının ise 97 milyon dolar arttığına dikkat çekti. Gülle, İstanbul’un çelik ihracatının 520 milyon dolar, Kocaeli’nin kimyevi maddeler ihracatının 392 milyon dolar, İstanbul’un hazır giyim ihracatının 378 milyon dolar, Bursa’nın otomotiv endüstrisi ihracatının 310 milyon dolar ve İstanbul’un kimyevi maddeler ihracatının da 298 milyon dolar arttığını sözlerine ekledi.

68 İL İHRACATINI ARTIRDI; 3 İL REKOR KIRDI

Muğla, Karabük ve Burdur tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını, mayıs ayında gerçekleştirdiğini aktaran Gülle, şöyle devam etti: 68 ilimiz ihracatını artırdı. Bu başarılı performans için tüm illerimizi tebrik ediyorum. Mayısta, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz sırasıyla; yüzde 72 artışla 6 milyar 577 milyon dolarla İstanbul, yüzde 104 artışla 1 milyar 174 milyon dolarla Bursa, yüzde 81 artışla 1 milyar 128 milyon dolarla Kocaeli oldu. En dikkat çekici artışlar; yüzde 413 artışla 27 milyon dolara ulaşan Rize, yüzde 241 artışla 41 milyon dolar ihracat yapan Osmaniye ve yüzde 215 artışla 37 milyon dolarlık ihracata imza atan Çorum oldu”.

İHRACAT AİLESİNE 1210 YENİ FİRMA KATILDI

İhracat ailesine yeni katılımlar da her ay olduğu gibi mayısta da hız kesmedi. 1210 firma, mayıs ayında ilk kez ihracat yaptı. İhracata yeni başlayan bu firmalar, mayıs ayında 60,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı 7 bin 577’ye ulaştı. Bu firmalar toplamda 773 milyon dolar ihracat yaptı. Genel tabloya göre ise, ay içerisinde toplam 39 bin 501 firma ihracat gerçekleştirdi. Mayısta, miktar bazında ihracat ise; geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 37,1 artarak, 14,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

PARİTEDEKİ ARTIŞ İHRACATA POZİTİF YANSIDI

Son dönemde Euro/Dolar paritesindeki artış, ihracata pozitif yansıdı. Mayıs ayında paritedeki artışın pozitif etkisi 695 milyon dolar olarak gerçekleşti. Euro/Dolar paritesindeki pozitif görünümün, önümüzdeki aylarda da devam etmesi öngörülüyor.

179 ÜLKEYE TÜRK LİRASI İLE İHRACAT

Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 179 ülkeye toplam 4,75 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. 6 bin 335 firmamız ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti. İhracat ailesi, ikili ticarette yerli para birimlerinin kullanılmasını desteklemeye devam edecek.

BAKAN MUŞ İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 2021 yılının ilk dört ayında ihracatta yaşadıkları güçlü performansın Mayıs ayında da devam ettiğini belirterek, “Mayıs ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolara yükselmiştir. Bu değer ile tüm yılların en yüksek ikinci Mayıs ayı ihracat değeri gerçekleşmiştir“  dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında Mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı toplantıda konuşan Bakan Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükumetin salgının olumsuz etkilerini asgariye indirecek politikaları sürat ve kararlılıkla devreye aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere, 2020 yılında pek çok ihracat pazarında yaşanan ciddi ve ekonomik küçülmeye ve dış talep daralmalarını hatırlatan Bakan Muş, “Buna rağmen ihracatımız 169,6 milyar dolar ile Orta Vadeli Program'daki hedef olan 165,9 milyar doların üzerinde gerçekleşmiştir. İhracatımızda 2020 yılının son çeyreği itibariyle başlayan güçlü toparlanma 2021 yılında da devam etmektedir” diye konuştu.

Geçtiğimiz pazartesi, Türkiye’nin ekonomisinin 2021 yılının ilk çeyreğinde 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 7 büyüdüğünü hatırlatarak net mal ve hizmet ihracatının, söz konusu büyümeye 1,1 puan katkı verdiğini söyledi.

Büyümenin yüzde 15,7’sinin ney ihracat kaynaklı olduğunun altını çizen Muş, bu durumun, Türkiye’ ekonomisi adına sevindirici bir gelişme olduğunu ve ihracatın büyümenin önemli bir itici gücü olduğunu ifade etti.

“‘BATTIK’, ‘BİTTİK’, ‘İFLAS ETTİK’ SÖYLEMLERİYLE TÜRKİYE’Yİ KÖTÜLEMEKTE VE BU MÜCADELEYİ BALTALAMAKTADIR”

Ekonominin gösterdiği güçlü performansının memnuniyet verici olmasına karşın, büyüme oranından memnuniyet duymak yerine rahatsız olanların var olduğuna vurgu yapan Bakan Muş, şunları söyledi:

“Türkiye’nin bu pandemi koşulları içerisinde yüzde 7’lik büyümesini küçümseyenler, bu başarıyı değersiz göstermeye çalışanlar var. Hatta ‘Bu büyüme gerçek olamaz’ diye hezeyanlarda bulunanlar var. Türkiye’nin elde ettiği her başarıda üzülenlerin, birtakım siyasi saiklerle, akıl ve izan dışı değerlendirmelerini ibretle izliyoruz. Sanki Dünya’da ölümcül Covid-19 virüsü yokmuş, sanki Türkiye bu pandemiyle mücadele etmiyormuş gibi değerlendirmeler yaparak Türkiye ekonomisine yönelik haksız birtakım ithamlarda bulunulmaktadır.

‘Ülkede kaos çıksın’ diye kriz tellallığı yapanların, ülkeye yabancı yatırımcı gelmemesi için uluslararası basına çarşaf çarşaf beyanat verenlerin elbette niyetlerinin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Onların ‘bu ülke’ diye bir derdi yok. Onların; iş, aş, ticaret, ihracat, yatırım, istihdam diye bir derdi yok. Biz girişimcimizi ve ihracatçımızı destekleyerek ülkemize yatırımcı çekmenin, Türkiye’yi büyütmenin mücadelesini verirken, birileri de ‘Battık’, ‘Bittik’, ‘İflas ettik’ söylemleriyle Türkiye’yi kötülemekte ve bu mücadeleyi baltalamaktadır. Elbette bu ülkeye bir çivi bile çakmayanların, bu ülke için sorumluluk üstlenmeyenlerin bu tip sorumsuz tavırları hiçbir zaman karşılık bulmayacaktır. Milletimiz bu söylemlere itibar etmeyecektir.”

Ortada büyüme başarısı olmasının Türkiye’nin topyekün başarısı olduğuna dikkati çeken Muş, “Bunu herkes içine sindirmelidir” dedi. Türkiye’nin büyümesini daha kıymetli kılan özelliğin dengeli ve sağlıklı temellerde gerçekleşmesi olduğunu ifade eden Muş, “Ekonominin bileşenlerine baktığımızda tarım, sanayi ve hizmetlerin hepsinde ciddi bir toparlanma görmekteyiz. Özellikle imalat sanayisindeki yüzde 12,2’lik büyüme çarkların çok daha hızlı dönmeye başladığını göstermektedir. Pandeminin etkilerini en çok hisseden hizmetler tarafında da yüzde 5,9’luk bir büyümeye şahit olmaktayız. Benzer şekilde, büyümenin kaynaklarına baktığımızda gerek tüketim, gerek yatırım, gerekse net ihracatın katkısı pozitiftir” diye konuştu.

“EKONOMİMİZDEKİ YÜZDE 7’LİK BÜYÜMENİN 2,9 PUANI YATIRIM KAYNAKLIDIR”

İlk çeyrekte yatırımlardaki yüzde 11,4’lük artışı çok önemsediklerine işaret eden Muş, “Ekonomimizdeki yüzde 7’lik büyümenin 2,9 puanı yani büyümenin yüzde 41’i yatırım kaynaklıdır. Yatırımlardaki artış, ekonomimizin istihdam yaratma kapasitesi ve üretimin önümüzdeki dönemde artacağına dair çok önemli bir işarettir” ifadelerine yer verdi.

16,5 milyar dolarlık Mayıs ayı ihracat rakamına atıfta bulunan Bakan Muş, “ilk beş ayda ihracatımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3’lük artışla 85,2 milyar dolar seviyesine taşımış durumdayız” dedi.

“İHRACATIMIZI 200 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Yıllıklandırılmış ihracat değerinin ise 193,3 milyar dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en yüksek 12 aylık ihracat olduğunu belirten Muş, “Bu yıl normalleşme adımlarıyla birlikte Orta Vadeli Program’da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyarı da aşıp ihracatımızı 200 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

 

“Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 13,5 milyar TL düzeyini aşmıştır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla iki ticaretlerde Türk lirasının payını arttırmaya devam ettiklerini söyleyen Muş, “Mayıs ayında Türk lirasıyla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 179 olurken, Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 13,5 milyar TL düzeyini aşmıştır” dedi.

Muş, Ticaret Bakanlığı olarak normalleşmeyi eskiye dönüş olarak görmediklerini, değişen dünyayı okumayı ve proaktif bir yaklaşımla politikalar üretmeyi sürdürdüklerini ifade etti.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ'”

Türkiye’nin önünde AB’ye tam üyelik hedefi bulunduğunu ve bu hedefi bakanlık olarak önemsediklerini aktaran Muş, şunları kaydetti:

" AB üyelik hedefini Türkiye’nin her anlamda standartlarını yükseltmek için gerekli bir çıpa olarak görüyoruz. Şunu açıkça ifade etmeliyim ki; Türkiye AB’ye üyelik yolunda kararlı duruşunu sürdürmektedir. Türkiye’nin stratejik hedefi olan AB üyeliği yolunda kararlı tutumuna paralel şekilde; Ticaret Bakanlığı olarak bizler de Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için var gücümüz ile çalışmaya devam ediyoruz. İkili ticaretimizi de daha üst seviyelere taşıyacağına inandığım Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile hem Gümrük Birliği kapsamında karşılaşılan sistemsel sorunlara çözüm bulunacak; hem de AB ile tercihli ticari ve ekonomik ilişkilerimiz tarım, hizmetler, kamu alımları ve e-ticaret gibi yeni alanlara genişletilecektir.”

Pandeminin ortaya koyduğu kriz ortamının, küresel değer zincirlerinin işleyişinde beklenmedik şoklara neden olduğunun altını çizen Muş, uluslararası şirketler ile onların farklı kıtalarda yer alan tedarikçileri arasındaki yüksek bağımlılık modelinde kırılmaların ortaya çıktığını söyledi.

Pandemiden doğan kriz ortamının Türkiye’nin bölgesinde güçlü bir sanayi altyapısında, nitelikli insan kaynağına ve stratejik bir konuma sahip olduğunu ve bu durumun fırsatların barındırdığını aktaran Muş şunları söyledi:“Bu kapsamda, ülkemizin dünyanın önemli üretim coğrafyalarından olan Avrupa’ya yakınlığı, AB ile gümrük birliği ilişkisi ve güçlü lojistik altyapısı gibi öne çıkan özelliklerini kullanarak küresel üreticilerle ilişkilerimizi derinleştirmek için adımlar atacağız. Öte yandan, son on yıldır küresel mal ticaretinden daha hızlı bir seyirde büyümekte olan hizmet sektörleri, günümüzde uluslararası ticaretin önemli bir bileşeni haline gelmiştir. Hizmet sektörümüzün küresel ticaretteki payını arttırmak için hizmet ihracatında da önemli destekle sunuyor ve bu desteklerden olumlu sonuçlar alıyoruz. Ülkemizin yetişmiş ve dinamik insan kaynağına güvenimiz tam.”

 
Bilgin destek verilerini paylaştı
 
Tanrıver bölgesel ihracatı değerlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilgin destek verilerini paylaştı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı salgın sürecinde işçi ve işletmelerin ...
KUDAKA’dan ETÜ İHA1 Pilotluğu Projesine destek
ETÜ “İHA1 Ticari Pilot ve Eğitici Eğitimi” başlıklı proje Kuzeydoğu Anadolu ...
Erzurum’da yetkinin adresi değişmedi
15 Mayıs 2021 yetkili sendika belirleme çalışmaları neticelendi. Erzurum’da ...
 
Erzurum’da araç sayısı yeniden yükselişte
DOSİAD - Erzurum’da Nisan ayı ölçeğinde kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısının ...
ETSO üyeleri için ‘e-ihracat’ webinarı düzenlendi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) e-ticaret platformu TradeValley ...
Tarımda eğitim seferberliği
Tarım ve Orman Bakanlığı kadın çiftçi ve girişimcilere eğitim seferberliği başlattı.
 
Erzurum'da kuraklık gündemi
Erzurum-Pasinler karayolu üzerinde bulunan Nene Hatun Göleti her yıl bu ...
Kamu kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı
HAK-İş ve Türk-İş'in ortaklaşa hazırladıkları Toplu İş Sözleşmesi, Çalışma ...
ESK süt alım verilerini paylaştı
Dünya Süt Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Et ve Süt Kurumu Yönetim ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri