Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı uygulamada
Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı uygulamada
Yuvalı Şehitleri gözyaşı ve dualarla anıldı
Yuvalı Şehitleri gözyaşı ve dualarla anıldı
Dadaş Kaymakam Başkapan göreve başladı
Dadaş Kaymakam Başkapan göreve başladı
Jandarma'dan kaçak tütün operasyonu
Jandarma'dan kaçak tütün operasyonu
DAP BKİ'den seracılık desteği
DAP BKİ'den seracılık desteği
HABERLER>TÜRKİYE
9 Temmuz 2025 Çarşamba - 08:19

Tatar: KKTC'yi er ya da geç tanıyacaksınız

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ta iki devlet vardır. ' dedi

Tatar: KKTC yi er ya da geç tanıyacaksınız

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ta iki devlet vardır. Belki kuzeydeki devlet şu anda çeşitli sebeplerden dolayı tanınmıyor. Ama bizim gerçeğimiz buradadır. Yarın sabah tanıyın demiyorum ama er ya da geç tanıyacaksınız" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile Lefkoşa'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Holguin'i makamında ağırladığını ve iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Holguin'in ziyaret amacının 16-17 Temmuz tarihlerinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde New York'ta yapılacak olan 5+1 görüşmesine hazırlık olduğunu kaydetti. Tatar, New York'taki görüşmeye kendisiyle birlikte Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis'in de katılacağını ve İngiltere'nin yanı sıra Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Antonio Guterres'in de hazır bulunacağını ifade etti.
Mart zirvesinde mutabık kalınan konular
Cumhurbaşkanı Tatar, 17-18 Mart tarihlerindeki toplantıda sınır kapıları, gençlerin teknik bir komite altında buluşması, mayınların temizlenmesi, çevre ve iklim, mezarlıkların restorasyonu ile solar enerji konuları olarak altı başlıkta mutabakat sağlandığını hatırlattı. KKTC Cumhurbaşkanı, bu başlıkların geliştirilmesi ve temmuz ayında benzer bir toplantının yapılması kararının alındığını belirtti.
Kapılar konusunda hayal kırıklığı
Tüm başlıklar konusunda çalışmalar yapıldığını belirten Tatar, sınır kapıları meselesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ve bu konuyu Holguin'le de görüştüğünü ifade etti. Araçlı geçişlerin yüzde 65'inin Lefkoşa'daki kapıdan yapıldığını, burada tıkanıklık yaşandığını, Holguin'e bu konudaki girişimlere rağmen karşı tarafın halen olumsuz yanıt verdiğini söylediğini aktardı. Tatar, Cenevre'de Rum tarafının kapılar konusunu geçiştirdiğini, Guterres'in de orada olduğunu ve bunu duyduğunu belirterek, iki tarafın münasebetlerinin iyileştirilmesi için kapıların önemli olduğunu ancak Rum tarafının halen koridordan bahsettiğini vurguladı.
"Solar enerji konusunda da yüzde 35'i Türk tarafınınsa, bu direkt Türk tarafına bağlanacak"
Solar enerji konusunda da değerlendirmelerde bulunan Tatar, "Solar enerji konusunda da yüzde 35'i Türk tarafınınsa bu direkt Türk tarafına bağlanacak. Her Kıbrıslı Türk bunun böyle olmasını ister. Kendileri eğer bütün enerjiyi Güney Kıbrıs'a verecek ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin elektrik idaresi bize keyfi olarak yüzde 35'i verecek ise o şekilde bunu kabul edemeyiz. Türk tarafına verecek enerjinin, direkt bizim santralimize verilmesi. Bunlar teknik meseleler ama tabi günün sonunda bunun altında egemenlik iddiaları yapmaktadır" dedi.
New York'a yapıcı bir yaklaşımla gideceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, mülkiyet konusundaki rahatsızlıklarını da bu sabah Holguin'e ifade ettiklerini söyledi.
Guterres'e mektup
Üç hafta önce BM Genel Sekreteri Guterres'e mülkiyet konusuyla alakalı bir mektup yazdığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, mektubunun Güvenlik Konseyi'nde dikkate alındığını ve raporlara geçtiğini belirtti. Tatar, "Bu kadar insan iki günlük bir toplantı meşguliyeti için New York'a gidecek. Madem ki oralara kadar gideceğiz, en azından bu toplantıdan bir şey çıkması lazım" diye konuştu.
Tatar, Holguin'e özellikle her iki tarafın faydasına olabilecek kapılar konusunda bir adımın atılmasının çok önemli olduğunu ifade ettiğini söyledi.
"Talihsizlikle karşı karşıyayız"
Tatar, bir soru üzerine Kıbrıs meselesinin dünyadaki diğer meselelerden farklı olduğunu, çünkü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Yunanistan'ın desteğiyle Avrupa Birliği'ne alındığını söyledi. Bu durumun Kıbrıs Anayasası'na aykırı olduğunu belirten Tatar, Avrupa Birliği'nin Rum Yönetimi'ne verdiği destekle KKTC'nin taleplerinin yok sayıldığını kaydetti. İngiltere'nin Güney Kıbrıs'taki üslerine dikkat çeken Tatar, bu nedenle İngiltere'nin pek de tarafsız bir garantör ülke olmadığı izlenimi verdiğini dile getirdi.
"Türkiye'nin desteği statümüzü yükseltiyor"
Azerbaycan'da gerçekleştirilen toplantıya da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği desteğin önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan'ın oradaki Türk devletlerine ve diğer ülkelere KKTC'nin egemenliğinden bahsettiğini, bu desteğin KKTC'nin statüsünü yükselttiğini belirten Tatar, "Artık bu saatten sonra eskiye dönüş ve federal çatı altında bir ortaklıkla Avrupa Birliği'nde yer almamız bizi çok geriye götürür" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tatar, yeni siyasetin başarılı olabilmesi için birlik ve beraberliğin önemli olduğunu söyledi.
"Kıbrıs'ta iki devlet vardır"
Azerbaycan'da KKTC'nin bayrağı ve ismiyle bulunduğunu ifade eden Tatar, "Beni hep dinlediler. Hepsi biliyor. Orada bir Kuzey Kıbrıs devleti vardır. Kıbrıs'ta iki devlet vardır. Belki kuzeydeki devlet şu anda çeşitli sebeplerden dolayı tanınmıyor. Ama bizim gerçeğimiz buradadır. Yarın sabah tanıyın demiyorum ama er veya geç tanıyacaksınız. Çünkü orada bir yapı vardır, orada bir gerçek vardır, orada insanların yaşadığı bir düzen vardır" şeklinde konuştu.
"Adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm mümkün"
İki devletlilik gerçeğinin giderek kabul görmeye başladığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, adadaki iki yapının bu saatten sonra birleştirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Ersin Tatar, "Bugün bir anlaşma olmayabilir" diyerek, geçmişle gelecek arasındaki köprüyü güçlendirmek gerektiğini, bu sayede gelecekte adil, kalıcı, sürdürülebilir bir çözüm bulunabileceğini vurguladı.
"New York'ta egemenliğimizi vurgulayacağız"
Amaçlarının köprüyü güçlendirip geleceğe taşımak olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, "Bizim için burada vazgeçilmez olan egemenliğimizdir, devletimizdir, Türkiye'nin garantörlüğüdür ve güvenliğimizdir. New York'ta, bunları bir kez daha vurgulama fırsatı bulacağız" dedi.

 

 
Aylık en yüksek reel getiri DİBS'te oldu
 
Bingöl yolunda trafik kazası: 3 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fidan: Ateşkes hayata geçsin, soykırım dursun
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Gazze’de ateşkes sağlanmasına ...
Erdoğan’dan şehitler için taziye mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pençe-Kilit bölgesinde arama faaliyetleri ...
Tatar’dan 'Bir millet üç devlet' vurgusu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan'da ...
 
Erdoğan: 'Gazze'nin kaybedecek vakti yok'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze'nin kaybedecek vakti yok, Gazze'de insanlık ...
Aliyev EİT vizyonunu paylaştı
Aliyev, Azerbaycan'ın Hankendi kentinde gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği ...
Erdoğan EİT Zirvesine seslendi
Erdoğan, "İsrail'in mevcut yönetim altında hız verdiği saldırgan politikaları ...
 
EİT 17. Zirve Toplantısında Erzurum gündemi
Erdoğan, '2025 yılı turizm başkenti Erzurum'da yapılan 6. Turizm Bakanları ...
Dışişleri Bakanlığı: ‘Reddediyoruz’
Dışişleri Bakanlığı, İsrailli siyasetçilerin Batı Şeria hakkında provokatif ...
'Türkiye'nin önceliği Gazze’de katliamın durdurulması'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas heyeti ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin ...
 
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri