Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
2 Mayıs 2021 Pazar - 16:00

Yıldırım, LİHKAB Kanunu’nu değerlendirdi

Lisanslı Harita Ve Kadastro Mühendisleri ve Büroları (LİHKAB) Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM genel kurulunda kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. LİHKAB Kanunu 6 ay içerisinde de yürürlüğe girecek.

Yıldırım, LİHKAB Kanunu’nu değerlendirdi

 Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Büroları (LİHKAB) Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM genel kurulunda kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. LİHKAB Kanunu 6 ay içerisinde de yürürlüğe girecek.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Erzurum Bölge Temsilcisi Bülent Yıldırım, Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları Hakkındaki Kanunun, Kadastro teknik hizmetlerinin özel sektöre devredilerek kurumun iş yükünün azaltılmasının yanında, hizmet kalitesinin artırılması bağlamında da önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.
MESLEKİ İSTİHDAMA KATKI SUNACAK
Yeni kanunun mesleki istihdama da katkı sunacağının altını çizen Yıldırım, “Lisanslı bürolar, meslek alanıyla ilgili mühendis, tekniker veya teknisyen unvanlarında en az üç kişi çalıştırma zorunluluğu getirilerek, aynı zamanda hem Harita ve Kadastro mühendisleri, hem de tekniker ve teknisyenler için mesleki anlamda istihdam sahası da oluşturulmuş oldu.” dedi.
Kanun kapsamında LİHKAB’ın yapacağı çalışmalar hakkında da bilgi veren Bülent Yıldırım, “Kadastro teknik hizmetlerinden tescile tâbi olmayan aplikasyon, yer gösterme ve plan örneği işlemlerinin yapım ve kontrolü, tescile tâbi olan cins değişikliği, arzî irtifak hakkı tesisi veya terkini, birleştirme ve muhdesatın terkini işlemlerinin yapım sorumluluğu ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenecek kadastro teknik hizmetleri niteliğindeki diğer işler Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürolarınca halkımıza hizmet olarak yerine getirilecek.” ifadelerini kullandı.
MESLEK İÇİ UYUŞMAZLIKLAR SON BULACAK
Kanun öncesinde lisanslı bürolar ile serbest harita ve kadastro mühendislik bürolarının işlerini karşılıklı olarak yapamadıklarını ve meslek içi uyuşmazlıklar çıktığına vurgu yapan Yıldırım, “Gelinen noktada mevcut sistemde serbest harita ve kadastro mühendislik müşavirlik büro/şirket sahibi üyelerimiz ile lisanslı harita kadastro büroları sahibi üyelerimiz arasında yetki çatışmaları ve uyuşmazlıklar çıkıyordu. Konunun zaman zaman yargıya taşınması nedeniyle ortaya çıkan emek, zaman ve maddi kayıpların ortadan kaldırılması, kadastro müdürlüklerinin iş yükünün azaltılması, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın menfaati doğrultusunda kadastro teknik işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için mevzuatımızda değişiklik yapılmıştır. Bu kanunun yürürlüğe girmesi artık lisanlı bürolarda serbest harita ve kadastro mühendislik ve müşavirlik faaliyetini yürütebileceklerdir.” diye konuştu.
10 YIL TECRÜBE ŞARTI
Bülent Yıldırım, “Serbest Harita ve Kadastro Mühendislik işlerini yürüten meslektaşlarımız içerisinde 10 yıl mesleki tecrübesi bulunan ve kanunda yer alan gerekli şartları sağlayan mühendis arkadaşlarımız da serbest mühendislik ve müşavirlik işlerinin yanı sıra lisans belgelerini alarak LİHKAB görevlerini de bulundukları ilde yapabileceklerdir. Harita ve Kadastro Mühendisi olup da, lisans belgesi almak için şart olan 5 yıl tecrübe koşulu, 10 yıla yükseltilmiş, belge sahibi olabilmenin özel koşullarından olan sınav zorunluluğu ise kaldırılmıştır. Lisans belgesi almak için teminat yatırma bedeli 41 bin 66 liradan, 50 bin liraya çıkarıldı. Bu şekilde meslekte 10 yılını doldurmuş olan meslektaşlarımız kanunda bulunan; şartları yerine getirmek koşulu ile lisans belgesi alarak lisanlı bürolarını açabilirler.
Denetim Yetkisi Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde
Lisansların verilmesi, iptal edilmesi ve sicillerin tutulması ile lisanslı büro faaliyetlerinin denetimini yaparak uyarma, kınama, lisansın geçici veya sürekli iptali cezalarını vermeye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilendirildi. Kanun kapsamına giren işlem başvuruları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen yöntemlerle yapılacak. Lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının açılmasını ve işletimini yalnızca lisans sahibi olanlar yapabilecek.” şeklinde konuştu.
Devlet Memurlarına Kolaylık
Aranan koşullara sahip ve lisans belgesi başvurusu yapan mühendislere, lisanslı harita ve kadastro mühendislik faaliyetlerini yapabilmeleri amacıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce lisans belgesi teslim edileceğini kaydeden Yıldırım şunları söyledi:
“Lisanslı harita kadastro mühendislik büroları, şehir genelinde yetkili tutulacak şekilde lisanslı mühendisin istediği ilçede yer alacak. Devlet Memurları Kanunu'na tabi şekilde çalışırken istifa edip lisanslı harita kadastro mühendislik bürosu açan kişilerden, kanunun yürürlüğe alındığı tarihten itibaren 6 ayda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunanların, Genel Müdürlük kadrolarına devlet memuru olarak atanmalarında açıktan, naklen ve yeniden atama sayısı kısıtlamaları kaldırılacak.”
GEREKLİ TEDBİRLER DE ALINMALI
“LİHKAB bürolarının kanun kapsamında faaliyetlerine devam ettikleri süre içerisinde serbest harita ve kadastro mühendislik ve müşavirlik faaliyeti yürütebilmelerinin önünün açılması doğru bir uygulama olmakla birlikte, bugünkü sistemde yaşanan sorunların tekrar ortaya çıkmasının önüne geçmek açısından gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır.” diyen Bülent Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı:
“Kanunda belirtilmeyen detayların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Harita ve Kadastro Mühendislik Odalarımız ile birlikte düzenlenecek yönetmelik çalışmalarıyla düzenlenerek kanunun amacına uygun adil ve şeffaf bir süreçle uygulanması sağlanabilmelidir. Bizler de meslek odası olarak meslektaşlarımız için her türlü fikir, destek ve girişimde bulunduğumuzdan şüpheleri olmasın. Bu tür kanun ve yönetmeliklerin, ülkemiz için, vatandaşlarımız için, hem kolaylık, hem de hizmet kalitesinin artırılması bakımından oldukça önemlidir. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak, meslek alanlarımızı ilgilendiren her konuyu yakından takip ettiğimizi üyelerimize bir kez daha hatırlatırken, yayımlanan yönetmelikteki değişiklikleri olumlu bulduğumuzu, Harita Mühendisleri olarak sadece meslektaşlarımıza değil, her sorusu, fikri ve mesleğimiz açısından danışması gereken konuları olan her vatandaşımıza kapımız ardına kadar açıktır.”

 
Göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor
 
Karataş 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü kutladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9. İlaç Kimyası Kongresine ATAUNİ desteği
Atatürk Üniversitesi ve Kimyagerler Derneğinin iş birliği ile düzenlenen ...
‘Allah belalarını versin’
ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin ‘soykırım’ açıklaması ...
Özdemir:“Biden’ın ucuz bir yalana sarılması çok alçakçadır”
Özdemir, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesine ...
 
ABD Başkanı Bıden’e bilimsel tepki
Kürkçüoğlu, "Sözde büyük devlet ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915’teki ...
Kartal: ‘Ermeniler sözde soykırım yalanına sarıldılar’
Kartal, Ermenilerin sözde soykırım iddialarını en başta Ermenistan’ın ...
İngiltere Parlamentosundan Uygur Türklerine destek
İngiltere Parlamentosu, Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskı ve uygulamalarını ...
 
Eğilmez: Türk tarihi barış ve hoşgörünün aynası olmuştur
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) tarafından ABD ...
Erzurum Çocuk Nüfus verileri açıklandı
DOSİAD - 2020 ADNKS sonuçlarına göre nüfusu 758 bin 279 olan Erzurum’da ...
Türkistan - Türk Dünyasının Manevi Başkenti
Topçu, “Kadim Türkistan coğrafyasında Türk soylu bütün halkların ayrı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri