Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Mayıs 2021 Cuma - 02:15

Türkçe’nin Sultanı Ali Şir Nevai’ye vefa

‘Türkçe’nin Sultanı’ olarak anılan şair Ali Şir Nevai, doğumunun 580. yılında Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen “Ali Şir Nevai ve Eserleri Sempozyumu”nda anıldı.

Türkçe’nin Sultanı Ali Şir Nevai’ye vefa

‘Türkçe’nin Sultanı’ olarak anılan şair Ali Şir Nevai, doğumunun 580. yılında Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen “Ali Şir Nevai ve Eserleri Sempozyumu”nda anıldı.
Ali Şir Nevai, doğumunun 580. yıl dönümünde Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatıyla Özbekistan’da çeşitli etkinliklerle yad edildi. Yaşadığı dönemde 24 eser hayata geçiren Ali Şir Nevai için Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Mimar Kemaleddin Salonu’nda da ‘Ali Şir Nevai ve Eserleri Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna, Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişir Azamhocayev ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam da katıldı. Prof. Dr. Yıldız, yaptığı konuşmada Ali Şir Nevai’nin bugünkü Özbekistan sınırlarında yaşadığını hatırlatarak, Türkçe eserlerinde ağlayan anlamına gelen ‘Nevai’ mahlasını, Farsça eserlerinde ise ‘Fani’ mahlasını kullandığını anımsattı. Prof. Dr. Yıldız, Ali Şir Nevai’nin yaklaşık 30 civarında eser hayata geçirdiğini belirterek, “Bana göre en önemli eseri ‘Muhakemetü'l-Lugateyn’dir. Çok önemli bir eser bu. Bu eserinde özellikle değerli büyüğümüz şair ve devlet adamı Ali Şir Nevai, o dönemde devlet dili olan Farsça’dan Türkçe’nin incelikleriyle, ifade gücüyle, cümle yapısıyla, özellikle akrabalık konusunda kelimeleri ile çok zengin bir dil olduğunu 15. yüzyılda ortaya koymuş bir büyüğümüzdür. O yüzden kendisine çok şey borçluyuz” dedi.
Ali Şir Nevai’nin "Türkçe’nin Sultanı" unvanını fazlasıyla hak ettiğini dile getiren Prof. Dr. Yıldız, Türkçe’yi ön plana çıkaran Nevai’yi yıllar sonra rahmetle ve minnetle andıklarını söyledi. Hoca Ahmed Yesevi’nin hikmetlerini Türkçe söylediğini hatırlatan Rektör Yıldız, şunları kaydetti:
“Bulunduğu dönemde Türkçe Hikmet söylediğinde olayları at gözlüğüyle bakan sözde ilim adamları Hoca Ahmed Yesevi’ye demişler ki; ‘Devletin dili Farsça, dinin dili Arapça, sen nasıl olur da Türkçe söyler, insanları Türkçe olarak dinimize davet edersin.’ Ama o bu eleştirilere kulak asmamış ve onlara şöyle cevap vermiş; ‘Sevmiyorlar bilginler sizin Türkçe dilinizi. Bilgelerden işitsen açar gönül ilini. Ayet-hadis anlamı Türkçe olsa anlarlar. Anlamına erenler başın eğip uyarlar. Miskin kul Hoca Ahmed Fars dilini bilir de sevip söyler Türkçe’yi.’ Ali Şir Nevai büyüğümüz de Fars dilini bilmesine rağmen Türkçe’yi sevip söyleyerek baş tacı olmuş ve çağlar ötesine de mesajını vermiştir.”
Prof. Dr. Yıldız, Ali Şir Nevai’nin “Bağrıma ey ayrılık dikeni her zaman saplanma. Ey gönül yüz eziyet gelse göze başkasını alma. Bin bela yüklense ey can yardan ayrılma. Olsa yüz bin canın al ey hicran lakin kılma yarimi benden cüda yahut beni ondan cüda” şiiri ile sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Özbekistan Büyükelçisi Azamhocayev, Rektör Yıldız’a hediye ettiği Özbekistan yerel giysisi “çapan”ı giydirdi. Yıldız ise Azamhocayev’e katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Hediye ve plaket takdimlerinin ardından Gazi Üniversitesi’ndeki “Nevai Minyatürleri" sergisinin açılış kurdelesi kesildi. Kurdeleyi kesen Yıldız, serginin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Ardından sempozyum katılımcıları sergiyi gezerek minyatür eserleri inceledi.

 
Ailelerin evlat nöbeti 626’ıncı gününde
 
Bunu yapan insan olamaz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğada Gençlik Bayramı coşkusu
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile HİS İl Temsilciliği tarafından ...
1800’ün Erzurum’unu maketlerle anlattı
Tarihi ve özgün eserler maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu, Erzurum’un 1800’lü ...
Tanfer: 19 Mayıs bağımsızlığımızın müjdecisi
anfer, "19 Mayıs 1919, Samsun’da yakılan istiklal meşalesinin ve devamında ...
 
Güzel’den 19 Mayıs mesajı
Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel, 19 Mayıs Atatürk’ü ...
Vali Memiş’ten 19 Mayıs kutlama mesajı
Erzurum Valisi Okay Memiş, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ...
Tarihin ışığında Türk ve Dünya tarihine bakış
Covid 19 pandemisi nedeniyle eğitim ve öğretimi çevrimiçi olarak başarıyla ...
 
Memiş’ten Müzeler Haftası mesajı
Erzurum Valisi Okay Memiş 18 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.
Bandırma Vapuru ‘sanal müzeye dönüştürüldü
Müzede Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun’a vardığını bildiren telgrafı ...
Sekmen Kültür projelerini paylaştı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: ‘Ermeni soykırımı uydurulmuş ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri