Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>GÜNÜN HABERLERİ
12 Temmuz 2013 Cuma - 15:22

Güzel’den davul tepkisi

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, kentte Ramazan davulcularının bu sene sahur vakti davul çalmalarının yasaklanmasına tepki gösterdi.

Güzel’den davul tepkisi

ERZURUM (İHA) - Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, kentte Ramazan davulcularının bu sene sahur vakti davul çalmalarının yasaklanmasına tepki gösterdi.
Son günlerde Erzurum’da Ramazan Davulu’nun kaldırılıp kaldırılmaması yönünde bir tartışma yaşandığını ifade eder Güzel, “Bilindiği üzere davul ve zurna kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu kültür, “Atalar yurt sevmeyi davuldan öğrendiler” mısraları ile çokta güzel ifade edilmiş bulunmaktadır. Bilindiği üzere davul ve zurna; düğünlerimizin, asker uğurlamalarımızın, karakucak güreşlerinin, cirit müsabakalarının ve Ramazan Ayı’nın olmazsa olmaz bir geleneğidir. Asırlardan beri devam eden bu uygulamanın kaldırılmasının düşünülmesi bile kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Davulcuların, maniler eşliğinde oruç tutacaklar sahura kaldırmaları, geçmişten günümüze gelen bir uygulamadır ve yaşatılması gereklidir.Son birkaç yıldır uygulanan ve pikap arkasında tek tokmakla çalınan teneke sesli trampet, Ramazan Davulu geleneğinin dejenere edilmiş bir durumunu hatırlatmaktadır. Birilerinin hatırı için asırlardan beri gelen bir geleneğin kaldırılması ve yozlaştırılması söz konusu bile olmamalıdır. Yerel yönetimlerin bu geleneğin yaşatılması için davul ve zurnacı yetiştirmek için kurslar tertip etmeleri arzu edilen bir durumdur. Ramazan gecelerinde mahalle ve sokaklarımızda maniler eşliğinde davul zurnacıları görmek, Erzurum kokan nağmelerin eşliğinde bar tutan gençlerin coşkusunu seyretmek, bize ancak mutluluk verir.” diye konuştu.

 
Polican Hınıs ve Karayazı’daydı
 
Aziziye’den Futbol Okulu
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
"Meraklıya" diye yazan arkadaş 14 Temmuz 2013 Pazar 17:42

Cevabınız var mı ? Yok mu? Namazla derdim olaydı , onu da sorardım! Yoruma gerek var mıydı? hayırlı ramazanlar

Yorumu oyla      6      5  
anadolu 14 Temmuz 2013 Pazar 12:26

davulcular isini adam gibi yaparsa neden olmasin. davulcudan maksat ramazanda sahura kalkamamis, uykuya dalmis vb. insanlari uyandirmaktir. sen saat yarimda afrikanin yerlileri gibi davulu doversen bu uygulamadan fayda hasil olmadigi gibi kimsede memnun olmaz. kim ne is yapiyorsa adam gibi yapacak. en buyuk problemimizde bu zaten kaytarmak.

Yorumu oyla      8      4  
Meraklıya 14 Temmuz 2013 Pazar 11:37

Meraklı arkadaş, namazın 5 vakit olduğu da Kuran da yazmıyor. Sen istersen kafana göre vakit sayısı belirle, kendi başına takıl.

Yorumu oyla      7      4  
Merak? 13 Temmuz 2013 Cumartesi 21:34

"İslamda her türlü çalgı aleti günah " imiş?. Yazan arkadaşım kaynağını söyleyebilir mi lütfen! Kuran'da , hangi sure ve ayette buna yer vermiş? Minnettar olurum.

Yorumu oyla      8      6  
İslama göz atın 13 Temmuz 2013 Cumartesi 16:55

İslamda her türlü çalgı aleti günah iken bu tartışmalarınızı esefle kınıyorum.

Yorumu oyla      8      6  
Saliha 13 Temmuz 2013 Cumartesi 04:47

Gelenekler ve törenler dinin yaşanmasın da önemli unsurlar Devamlılığı ve ortak şuurun oluşması için bu gerekli. Son derece haklısınız. Birilerinin cahilce yapıp ettiklerini irfan sahibi Kişilerin takip etmesi ve dikkat çekmesi Çok doğru ve olması gereken bir şey.

Yorumu oyla      8      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Seferov yeniden yargılansın’
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla mücadele Derneği (ASİMDER), Macaristan'da ...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri