Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>EKONOMİ
25 Aralık 2021 Cumartesi - 06:04

Gülle: ‘Rekorlar 2022 yılında da sürecek’

Gülle, pandemi gölgesinde geçen 2021 yılında ihracatın Orta Vadeli Program’da açıklanan 211 milyar dolarlık hedefin çok üzerinde tamamlanacağını belirtti. Gülle, yıl sonu ihracat rakamının 2022 yılı hedefine yakın bir seviyede gerçekleşeceği mesajını verdi.

Gülle: ‘Rekorlar 2022 yılında da sürecek’

TİM Başkanı İsmail Gülle, pandemi gölgesinde geçen 2021 yılında ihracatın Orta Vadeli Program’da açıklanan 211 milyar dolarlık hedefin çok üzerinde tamamlanacağını belirtti. Gülle, yıl sonu ihracat rakamının 2022 yılı hedefine yakın bir seviyede gerçekleşeceği mesajını verdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2021 yılı ihracat değerlendirmesi ve 2022 yılı için hedefler ve beklentilere ilişkin değerlendirme yaptı. 2020 yılında pandemiye rağmen gerçekleştirdikleri ihracat performansının ardından 2021 yılına ihracat ailesi olarak büyük hedeflerle başladıklarını hatırlatan Gülle, bu süreçte elde ettikleri, özellikle küresel tedarik zincirindeki dönüşümden kaynaklanan kazanımları korumayı başararak ihracatı bir üst lige taşıdıklarını belirtti.
“İhracatta 221 milyar dolara ulaştık”
Sene başında 184 milyar dolar olarak belirlenen yıllık ihracat hedefinin, 211 milyar dolara revize edildiğini söyleyen Gülle, “İhracatçılarımız pandeminin en zor dönemlerinde dahi üretimi aksatmayarak tüm dünyanın güvenini kazandı. Yılın ilk çeyreğinde 50 milyar dolar, ikinci çeyreğinde 55 milyar dolar, üçüncü çeyreğinde 56 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızdaki başarılı performans, büyüme verilerine de yansıdı. Net ihracatın büyümeye katkısı birinci çeyrekte 1,2 puan, ikinci çeyrekte 6,9 puan, üçüncü çeyrekte ise 6,8 puan oldu. Yılın ilk 9 ayında net ihracatın büyümeye katkısı 5,1 puan, ihracatın büyümeye katkısı 5,5 puan oldu. Yani yılın ilk 9 ayında gerçekleşen yüzde 11,7’lik büyümenin yüzde 47’si ihracattan geldi. Önümüzdeki dönemde de bu katkının devam edeceğini öngörüyoruz. Sene başında 184 milyar dolar olarak belirlenen yıllık ihracat hedefi, ihracatçılarımızın sergilediği üstün performans ile 211 milyar dolara revize edildi. Şoklara dayanıklı ve seri reflekslere sahip ihracatçılarımız, attıkları yerinde adımlarla yaşanan her krizden güçlenerek çıkmayı başardılar. Bu güçle birlikte, ticaret diplomasisinin saha neferleri ihracatçılar olarak her iki hedefi de aşmayı başardık. Kasım ayı sonunda yıllıklandırılmış ihracatta 221 milyar dolara ulaştık. Son 12 ayın 11’inde aylık ihracat rekorları kırdık” ifadelerini kullandı.
“47 ÜLKEYE 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK”
Ocak-Kasım döneminde, 229 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiklerini, 188 ülkeye ihracatı artırdıklarının altını çizen Gülle, “Bunların 109’una ihracatta tarihimizin en yüksek seviyelerine ulaştık. Tam 47 ülkeye 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdik. Ocak-Kasım döneminde, en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne ihracatımızı yüzde 34 artırdık. Afrika kıtasına ihracatta yüzde 39, Kuzey Amerika kıtasına ihracatta yüzde 47, Orta ve Güney Amerika’ya ihracatta ise tam yüzde 84 artışa imza attık” dedi.
“23 SEKTÖRÜMÜZÜN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI”
Gülle, sektörlerin de benzer şekilde her ay ihracatlarını bir adım ileriye taşıyarak, her ay rekorlarını tazeleyerek yılı başarıyla tamamladığını belirterek, “23 sektörümüzün ihracatı 1 milyar doları aştı, 20 sektörümüz ihracat rekoru kırdı. En fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerimiz Otomotiv, Kimyevi Maddeler ve Çelik sektörleri oldu. Küresel ölçekte yaşanan çip krizine rağmen Otomotiv ve Elektrik-Elektronik sektörlerimizin ihracatını artırmayı başarması ihracatımızın ve sanayimizin gücünü göstermek adına gerçekten önemli” diye belirtti.
“2022 YILINDA OVP’DEKİ 2023 HEDEFİ OLAN 242 MİLYAR DOLARA ERİŞMEYİ HEDEFLİYORUZ”
2023 ihracat hedefine bir yıl erken ulaşmayı hedeflediklerinin bildiren Gülle, “Artık yılın son günlerini yaşadığımız bu dönemde açıkça görüyoruz ki, başta Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın ihracata ve ihracatçıya destekleri, Ticaret Bakanlığımızın ve Hükümetimizin özverili çalışmaları ve ihracatçılarımızın üstün gayretleriyle ihracatımız, OVP’de açıklanan 211 milyar dolarlık hedefin çok üzerinde, hatta 2022 yılı hedefine yakın bir seviyede yılı tamamlamış olacak. Şimdi hedefimiz, bu başarılı performansın üzerine ekleyerek, ihracatta çıtayı her gün daha da yukarı taşıyarak, 2022 yılında da OVP’deki 2023 hedefi olan 242 milyar dolara erişmek. 'İhracatla Yükselen Türkiye' için gecesini gündüzüne katarak çalışan ihracatçılarımızda bu güç, bu potansiyel mevcut” ifadelerine yer ver

 
Özer’den Mesleki Eğitim açıklaması
 
Erzurum’da Kasım ayında 5 bin 447 araç devredildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nebati yeni ekonomik modeli yorumladı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Modelimiz, yüksek ihracata dayalı, ...
Kur korumalı mevduatlarda üst limit olmayacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı TL vadeli mevduatlara ve katılma ...
Cağ Kebap Fabrikası deneme üretimine başladı
Erzurum Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Fuat Demir ve ...
 
Pirinkayalar Tünelinde ışık göründü
Erzurum-Artvin kara yolunda bulunan Pirinkayalar Geçidi'nde yapımı devam ...
Aydemir: ‘Dadaşlardan hep güzel şeyler neşet eder’
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyesi Milletvekili ...
Erzurum Kasım ayı taşıt varlığı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TÜİK Kasım 2021 İller Trafiğe kayıtlı Motorlu ...
 
Enerji Forumunda Erzurum gündemi
Bakan Dönmez, ‘Geçtiğimiz aylarda ise Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek ...
Yücelik: ‘Kurda istikrar iş dünyasına güven verir’
Yücelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni ekonomik önlemlerin ...
Bölgedeki her 3 tasarımdan 1’i Erzurum’dan
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TÜRKPATENT 2021 Kasım dönemi tasarım verilerini ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri