Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>EKONOMİ
8 Haziran 2021 Salı - 04:06

Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet

DOSİAD - Erzurum’da bu yılın Mayıs ayında 12, Ocak – Mayıs ayları arasında ise 15 sektör ihracat gerçekleştirdi. 5 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 7 sektör ihracatında artış, 9 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet

TİM Erzurum Ocak – Mayıs dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Mayıs ayında 12, Ocak – Mayıs ayları arasında ise 15 sektör ihracat gerçekleştirdi. 5 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 7 sektör ihracatında artış, 9 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

MAYIS AYI ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan Mayıs 2021 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 3 sektör Madencilik Ürünleri, Kimyevi maddeler ve Hububat sektörleri oldu. Bu yılın ilk 5 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör Çimento, Madencilik, Kimyevi maddeler, Hububat, demir ve demirdışı metaller sektörü olarak sıralandı.

5 AYLIK ERZURUM VERİLERİ

DOSİAD analizlerine göre, Erzurum’dan yılın ilk 5 ayında ilk 5 yer alan sektörlerin ihracat payı çimento sektöründe yüzde 26,0, madencilik sektörü payı yüzde 25,28, kimyevi maddeler sektörü payı yüzde 14,80, Hububat sektörü payı yüzde 14,45, demir ve demirdışı metaller sektörü payı yüzde 7,73 olarak gerçekleşti.

7 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ

Yılın Ocak - Mayıs arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre 7 sektör ihracatında artış, 9 sektör ihracatında ise düşüş yaşandı. Deri ve deri mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Tekstil ve Hammaddeleri, Madencilik ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörleri ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi

ARTIŞ ORANLARI

TİM verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı tekstilde yüzde 108,8, deri ve deri mamullerinde yüzde 5723, çimento sektöründe yüzde 511,8, madencilik ürünlerinde yüzde 60,1, demir ve demirdışı metallerde yüzde 13,4, Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yüzde 52,0, hububatta ise yüzde 1142 olarak değerlendirildi.

DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

5 aylık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektör meyve sebze sektörü oldu. Kimya, Makine, Çelik, otomotiv, Diğer sanayi, İklimlendirme, elektrik - elektronik, halıcılık ve hazır giyim sektörleri önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.

DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI

Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı meyve ve sebze sektöründe yüzde 100, halı sektöründe yüzde 94.9, elektrik ve elektronik sektöründe yüzde 69,5, iklimlendirme sanayisinde yüzde 62,7, otomotiv endüstrisinde yüzde 79,5, makine ve aksamlarında yüzde 20,9, kimyevi maddeler sektöründe yüzde 13,5, çelikte yüzde 40, diğer sanayi ürünlerinde ise yüzde 82.9, hazır giyimde yüzde 63.5 olarak belirlendi.

OCAK – MAYIS DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Mayıs ayları kapsamında 15 sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 3,5 milyon dolar, madencilik ürünleri sektörü 3,4 milyon dolar, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 2,0 milyon, Hububat 1.9 milyon dolar, demir sektörü 1.0 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 507,2 bin, makina ve aksamları sektörü 582,9 bin, çelik sektörü 113,2 bin, mobilya sektörü 114,6 bin, iklimlendirme sektörü 124,5 bin, hazırgiyim sektörü 30,03 bin, tekstil sektörü 21,3 bin, deri sektörü 69,3 bin, elektrik ve elektronik sektörü 24,8 bin, halı sektörü 1,7 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

 
Erzurum Havalimanı performans yükseltti
 
Erzurum’dan 35 ülkeye ihracat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Havalimanı performans yükseltti
DOSİAD - 2020 yılı Mayıs ayına göre, Bu yılın ilk beş aylık diliminde ...
Erzurum devir verileri açıklandı
DOSİAD - Erzurum’da bin 838 otomobil, 53 minibüs, 8 otobüs, 676 kamyonet, ...
19 milyon çalışana destek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Çalışma hayatıyla ilgili ...
 
Pakdemirli yetiştirici destek takvimini açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "753 milyon 515 bin lira destekleme ...
KUDAKA’dan tarım sektörüne destek
“Çiftçi Bilgi Sistemi (ÇBS) Yazılımının Programlanması ve Kullanım Eğitiminin ...
Toğrul KOOP-İŞ vizyonunu paylaştı
Toğrul, Sendika ile yapılan ihale sözleşmeleri gereği, daha önceki dönemlerde ...
 
Işıkgece et entegre tesislerini inceledi
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, bölgenin en modern ...
DAP İdaresinden, 211 projeye destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi, 2021 ...
Erzurum’dan Slovenya’ya ekonomi köprüsü
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Slovenya Ankara Büyükelçiliği ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri