Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yakutiye’de Geleneksel Türk El Sanatları Karma Sergisi açıldı
Yakutiye’de Geleneksel Türk El Sanatları Karma Sergisi açıldı
Vali Çiftçi’ye Gençlik Haftası brifingi sunuldu
Vali Çiftçi’ye Gençlik Haftası brifingi sunuldu
Mehmetçik olmanın gururunu yaşadılar
Mehmetçik olmanın gururunu yaşadılar
ASHM’den ‘80’ler 90’lar Müzik Festivali’
ASHM’den ‘80’ler 90’lar Müzik Festivali’
Haşıloğlu dualarla uğurlandı
Haşıloğlu dualarla uğurlandı
HABERLER>BÖLGEDEN
7 Temmuz 2023 Cuma - 15:38

Bu yaylada erkekler sağım yapıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güney illerinden Muş'un serin yaylalarına gelen göçerler yaz sonuna kadar hayvanlarını burada otlatırken, koyunları kadınlar değil erkekler sağıyor.

Bu yaylada erkekler sağım yapıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güney illerinden Muş'un serin yaylalarına gelen göçerler yaz sonuna kadar hayvanlarını burada otlatırken, koyunları kadınlar değil erkekler sağıyor.
Güvenlik güçlerinin çalışmaları sonucunda huzur ve güven ortamının sağlandığı Muş'un Şenyayla bölgesine gelen yaylacılar, hayvancılık faaliyetlerini güven ortamında sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor. Şenyayla bölgesine yerleşen yaylacılar, yaz sonuna kadar hayvancılık faaliyetlerini burada sürdürecek. Yaklaşık bir ay önce bölgeye gelen yaylacılar sabahın erken saatlerinde iş başı yapıyor. Saat 04.30 sularında güne başlayan yaylacılar, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa sağım işini gerçekleştiriyor.
Günde bin hayvan sağan erkek Berivanlar, sütleri bidonlara doldurduktan sonra belirli aralıklarla gelen mandıracılara satıyor. Bu yaylada hayvan sağımı ve otlatma işi zor olduğu için erkekler üstleniyor.
Şırnak’ın İdil ilçesinden Muş’un Şenyayla bölgesinde bulunan Kozma Yaylası'na hayvanlarını getiren Mehmetcan Koyun, yaklaşık 30 günlük bir yolculuğun sonunda yaylaya vardıklarını ifade ederek, “İdil'den geldik. Yaklaşık 30 gün yolculuk yaptık. Yolculuğumuz sonunda Kozma Yaylası'na vardık. Burada günde iki defa koyun sağıyoruz. Her defasında 500 koyun sağıyoruz. Sağdığımız sütleri peynir yapıp mandıraya satıyoruz” dedi.
Hayvan sağım işinin zor olduğu için kadınlara yaptırmadıklarını söyleyen Besici Gafar Taş ise, “Mardin Nusaybin’den geliyorum, yaklaşık 30 gün bir yolculuk yaptık. Hayvanlarımızı yürüterek getirdik. İlkbahar mevsiminde Kozma Yaylası'na geldik. Bu sene ilkbahar mevsimi çok yağışlı ve soğuk geçtiği için hayvanlarımız telef oldu. Şimdi hava sıcak olduğu için hayvanlarımızın durumu da iyi. Günde iki defa koyun sağıyoruz. Sütü peynir yapıp mandıraya satıyoruz. Bu yaylada kadınların hakkı var. Zor iş olduğu için koyunları biz erkekler sağıyoruz, kadınlara kıyamıyoruz. Kadınlar olmazsa hayat yoktur. Bu hayatta her şey kadınlar için. Dede-baba mesleğine devam ediyorum. 50 yaşındayım, 40 yıldır yaylarda hayvancılık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Karadağlar’da Atatürk Sliüeti ilgi odağı
 
Erdoğan’dan Ordu – Millet vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karadağlar’da Atatürk Sliüeti ilgi odağı
Ardahan’da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silueti, Karadağ sırtlarında ...
Oltu'da doğaya 600 kınalı keklik salındı
Oltu ilçesinde Sülünkaya Devlet avlağında Milli Parklar tarafından 600 kınalı keklik doğaya salındı.
Doğu Anadolu tarımında bir ilk
Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TUAM) 2019 ...
 
Palandöken Belediyesinden hizmet seferberliği
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, ilçedeki yaz sezonu çalışmalarını ...
Kaçak arıcılıkla mücadele
Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bölgede ...
Bamsı Beyrek Seyir Terası hizmete açıldı
Dede Korkut Hikâyelerinde adı geçen kahramanlardan biri olan ve kabri Bayburt’un ...
 
Geleneksel cecim zanaatı zamana direniyor
Tunceli’de geçmişi yüzyıllara dayanan el dokuması cecim mesleği, Halk ...
Tortum Gölü seyir terası ilgi odağı
Uzundere ilçesinde bulunan ve Tortum Gölü üzerine yaptırılan Türkiye'nin ...
Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor
AHMET AKBUĞA - Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 30 ...
 
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri