Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
22 Nisan 2022 Cuma - 16:28

Bayraktar’dan Turizme bilimsel bakış

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Arş. Gör. Dr. Yusuf Bayraktar, Birleşmiş Milletlerin 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile turizmi ilişkilendirdi.

Bayraktar’dan Turizme bilimsel bakış

15 Nisan-22 Nisan tarihleri arasında Dünya genelinde kutlanan Turizm Haftası münasebetiyle, Turizm Haftası ve sürdürülebilir turizm konusu hakkındaki görüşlerini aktaran Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Arş. Gör. Dr. Yusuf Bayraktar, Birleşmiş Milletlerin 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile turizmi ilişkilendirdi.
Turizmin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısıyla birçok alanı ilgilendiren ve kalkınma bakımından itici sektörlerin başında gelen bir alan olduğuna dikkat çeken Dr. Bayrakrar, kalkınma olayının ise her ülkenin ilk hedefi konumunda olduğunu söyledi.
Kalkınmayı birçok alanda incelemenin mümkün olduğunu belirten Bayraktar şunları ifade etti: “Nitekim genellikle ekonomi alanıyla ilişkilendirilen kalkınma olayı aslında parayla ifade edilebilen bir olgu değildir. Kalkınma bir bölgedeki refah düzeyinin artırılabilmesiyle mümkündür. Destinasyonlar açısından kalkınmayı turizm aracılığıyla sağlamak elbette ki güçlü bir avantajdır. Fakat kalkınmayı sağlamak kadar sürdürülebilirliğini de düşünmek daha doğru bir politika olacaktır. Sürdürülebilirlik konusunda dünyada birçok karar alıcı mekanizma politika üretiyor ancak hayata geçirilme oranları ne düzeyde bunu tartışmak gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınma politikalarından en önemlisi Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan ve 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıdır. Şüphesiz bu amaçlara ulaşabilmek adına turizm alanını aracı olarak kullanmak doğru bir politika olacaktır.”
“Ülkeler Turizm Alanında Sürdürülebilirliği Önemsemeli ve Bu Konuda Politika Üretmelidir”
“Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları turizm alanı bakımından düşünüldüğünde sürdürülebilir turizm konusu ortaya çıkmaktadır. Sürdürülebilir turizm konusu başlangıçta turizmin yol açtığı çevresel tahribata odaklanmışken artık sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik konularını da gündemine almıştır. Ülkeler turizm alanında sürdürülebilirliği önemsemeli ve bu konuda politika üretmelidir. Bu açıdan Kültür ve Turizm Bakanı’nın açıkladığı sürdürülebilir turizm hedeflerine hizmet edecek olan projeyi destekliyorum. Bu projeye göre Türkiye’deki tüm konaklama işletmeleri Bakanlık belgesi alacak ve tümünün güvenli turizm sertifikasına ve yeşil yıldıza sahip olması sağlanacak. Projenin hayata geçirilmesi turizm sektörünün ürettiği ana ürün olan konaklama alanına sürdürülebilirlik açısından can suyu olacaktır. Çünkü turistin en fazla vakit geçirdiği ve tükettiği turizm ürünü olan konaklama faaliyetinin üretimi sırasında doğaya önemli ölçüde enerji akışı gerçekleşiyor. Proje amacına ulaşabilirse elbette önemli bir adım, ancak sürdürülebilirliği konuşurken projenin sürdürülebilirliğini es geçmek olmaz. 24-27 Mart 2022 tarihinde düzenlenen "Daha İyi Bir Dünya İçin Turizm" kongresinde çevresel sürdürülebilirlik konusunda yaptığımız çalışmanın sonuçları biraz can sıkıcı. Yeşil yıldıza sahip bir konaklama işletmesini çevresel duyarlılık açısından inceleyen araştırma, işletmenin yeşil yıldıza sahip olmasına rağmen çevre politikalarının birçok açıdan yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Politika üreticilerine ne kadar iş düşüyorsa işletmecilere belki daha fazlası düşüyor. Sürdürülebilirliği yalnızca bu iki paydaş bakımından değerlendirmek yetersiz olur. Çünkü tam sürdürülebilirliği sağlamak; karar alıcıların, işletmecilerin, turistlerin ve yerel halkın bu bilince ulaşmasıyla mümkün olabilir. Bu husus bizi alan yazında yeni bir kavrama götürüyor:
"SORUMLU TURİZM"
“Bu kavram tüm turizm camiasında benimsenmeli ve tüm faaliyetler bu çerçevede yürütülmelidir. Sorumlu turizm kavramı; sorumlu turist, sorumlu işletme, sorumlu personel... gibi birçok çeşitliliği barındırıyor. Özetle ekonomik, çevresel ve toplumsal refah seviyesine ulaşma hedefinde; sürdürülebilir turizm ve sorumlu turizm konularını önemsemek sektörün geleceği açısından oldukça önemli.
Yerelde istihdamın desteklendiği, enerjinin verimli kullanıldığı, atıkların doğru yönetildiği, biyolojik çeşitliliğin korunduğu, toplumsal ve kültürel değerlerin korunduğu, yerel işletmelerin desteklendiği ve en önemlisi dezavantajlı grupların da erişebildiği nice turizm haftalarına Tüm turizm camiasının sürdürülebilir turizm haftası kutlu olsun.”

 

 
‘23 Nisan, ulusal egemenliğimizin nişanesidir’
 
Sekmen’den 23 Nisan 1920 Ruhu vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum Çocuk nüfusun toplam nüfusa oranı kaydında ...
‘Oltu taşını her türlü taklitten koruyoruz’
Varank, ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu değerlere her zamankinden ...
ATASAM ve DATAE’den işbirliği protokolü
Kamu kurumu ve özel sektör temsilcileriyle çeşitli konularda protokoller ...
 
ATAUNİ’ye Spor Araştırmaları desteği
“Spor Araştırmaları” başlıklı özel çağrı çerçevesinde Atatürk Üniversitesi ...
ETÜ Teknoloji Takımı finale kaldı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde ...
 DAG ile TUG arasında iş birliği protokolü
DAG ile TUG arasında iş birliği protokolü imzalandı
 
Erzurum'da Uluslararası (Biyo)iklim Değişikliği Sempozyumu
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin ev sahipliğinde ...
ETÜ Projesi patent almaya hak kazandı
SDS-Page Çalışmalarında Protein Yüklemede Kullanılan 10x Yoğunluklu Yükleme ...
Erzurum ikamet izinli yabancı sayısında bölgede 2’inci
İkamet izni ile Türkiye’de bulunan yabancıların iller dağılımı açıklandı. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri