Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bingöl - Erzurum karayolu trafiğe kapatıldı
Bingöl - Erzurum karayolu trafiğe kapatıldı
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta
Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. hafta
Karayolları ekipleri gece gündüz sahada
Karayolları ekipleri gece gündüz sahada
Oltu’da taekwondo kuşak sınavı heyecanı
Oltu’da taekwondo kuşak sınavı heyecanı
Tekman'da eğitime kar engeli
Tekman'da eğitime kar engeli
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
20 Ağustos 2011 Cumartesi - 03:11

Sıcak havalarda gazlı içecekler kilo aldırıyor

Ramazan’da bolca tüketilen gazlı içeceklerin hiçbir yararı ve besleyici değeri olmadığını belirten uzmanlar, yüksek kalori içerikleri nedeniyle kolay kilo alınmasına yol açan gazlı içeceklerin çokca tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Sıcak havalarda gazlı içecekler kilo aldırıyor

Sıcağın da etkisiyle Ramazan’da su ihtiyacının arttığını kaydeden uzmanlar, vücudun su ihtiyacının en iyi gidermek için yine saf su tüketilmesi gerektiğine dile getirdi. Gazlı içeceklerin soğuk içilerek susuzluğu giderdiğini ve içerisinde birçok suni tatlandırıcı olduğu için tercih edildiğini anımsatan uzmanlar, “Gazlı içecekler özellikle çocuklar için daha cazip hale gelmektedir. Bu ilaçlar normal zamanlarda zararlı olduğu gibi Ramazan'da da zararlıdır. Gazlı içecekler, iftarda da sahurda da tercih edilmemelidir. Uzun süreli susuzluk nedeniyle iftarda çok sıvı alırız, ancak bunun özellikle aç karnına gazlı içeceklerle giderilmeye çalışılması daha da zararlıdır. Boş mideye giren asitli ve gazlı içecekler midenin asit dengesini bozarak çeşitli mide rahatsızlıklarına zemin oluşturabilir. Bu içeceklerin hiçbir yararı ve besleyici değeri yoktur. Yüksek kalori içerikleri nedeniyle kolay kilo alınmasına yol açabilirler. Diyet olanların içerdikleri suni tatlandırıcıların ise birçok potansiyel yan etkileri vardır. Bu gıdalarda bulunan yüksek fruktoz karaciğer yağlanmasına, obeziteye, elektrolit dengesizliğine, şeker hastalığına ve çeşitli endokrin bozukluklara zemin hazırlayabilir” diye konuştu.

Vücudun su ihtiyacının en iyi gidermek için yine saf su tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Yazın vücudun deri yolu ile su kaybı arttığından ihtiyaçta artıyor. Normal zamanda bir yetişkinin günlük 0.5 - 1 litre sıvı alması yeterli iken bu miktar yaz aylarında günlük 3 litre ve üzerine çıkabiliyor. Bu durumda suyun yanı sıra bitki çayları, süt ve ayran gibi içecekler sıvı kaybını yerine koymada kullanılabilir. Özellikle karpuz gibi su içeriği yüksek yaz meyveleri bol tüketilmelidir” diye konuştu.

 
Bayıltan sınavlar başladı
 
Uykusuzluk bir hastalık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Yaşlılar önem kazandı'
Kars il Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yaşlı sağlığı konusunun ülkemizde ...
Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
Hareketsiz yaşam ve düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda yeterince ...
Horasan'da ilaçlama seferberliği
Erzurum Horasan Belediyesi, haşerelerle mücadele için ilaçlama çalışması başlattı.
 
24 saat hizmet veriyorlar
Erzurum’da oruçlarının bozulacağı endişesiyle diş çektirme ve tedavi olmaktan ...
"Sağlık hizmetini asla geriletemeyiz"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "kriz zamanlarında biraz daha dikkatli olmak ...
Hala mı sigara diyorsunuz?
Sigara ile oruç açmanın, nikotine ‘damarlarımı daralt’ komutu vermek anlamına ...
 
Doğru bildikleriniz yanlış olabilir
Ramazanda sağlıklı oruç tutmanın sırrının sahurda gizli olduğu, sahurda ...
Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
Hareketsizliğin düzenli egzersiz yapmama gibi bel fıtığını tetiklediği belirtildi.
Gıda tüketimine dikkat
Doğu’da her 100 kişiden 4'ünde uykuda solunum bozuklukları ve solunumun ...
 
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Büyükşehir Halk Pazarları ve Allah Korkusu
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sandala Mandala
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Yapay Zeka İllet mi, Nimet mi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kül Rengi Harita
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir tanktan fazlası
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri