Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Karayolları ekipleri gece gündüz sahada
Karayolları ekipleri gece gündüz sahada
Oltu’da taekwondo kuşak sınavı heyecanı
Oltu’da taekwondo kuşak sınavı heyecanı
Tekman'da eğitime kar engeli
Tekman'da eğitime kar engeli
1001 Hatim okumaları 16 Ocak'ta tamamlanacak
1001 Hatim okumaları 16 Ocak'ta tamamlanacak
 Şehir Hastanesinden kapalı otopark uyarısı
 Şehir Hastanesinden kapalı otopark uyarısı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
11 Şubat 2016 Perşembe - 16:04

Mülteci dramına sanatlı yaklaşım

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, eksi 30 derece soğukta buzla yaptığı 'Sınırların Sınırsız Çığlığı' adlı sanat çalışmasıyla mültecilerin dramını ele aldı.

Mülteci dramına sanatlı yaklaşım

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, eksi 30 derece soğukta buzla yaptığı 'Sınırların Sınırsız Çığlığı' adlı sanat çalışmasıyla mültecilerin dramını ele aldı.

Son günlerde tüm dünyanın gündemi haline gelen mülteci dramı, Erzurum'da buza yansıdı. Mültecilerin dramına dikkat çekmek isteyen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, fakültenin bahçesinde yaklaşık 20 gün çalışarak soğuk havayı suyla bütünleştirip buzdan bir çalışma ortaya koydu. Tel örgülerin buzla kaplandığı, buzdan kulelerin yapıldığı ve bir mülteci kampı görünümü kazandırılan çalışma, görenleri şaşkına çevirdi.

Daha önceden de buzdan sanat eserleri yapan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, 'Sınırların Sınırsız Çığlığı' adlı çalışmasıyla mültecilerin dramını ele aldığını belirtti.

'SINIRLARIN SINIRSIZ ÇIĞLIĞI'

Prof. Dr. Kavukçu, "Bu projede dünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelen mülteci kavramına dikkat çekmek ve bazı biçimsel yapılandırmalar ile bu kavrama göndermeler yapmayı amaçladım. Projenin uygulama aşamasında oluşturulan sınır hattı ile yaşama dönük bazı biçimlerin ilişkisi sorgulanmaktadır. Çalışmada mülteci kavramı metaforik olarak korkuluk göndermeli ile ifade edilmektedir. Minare, çadır, saman ve ot balyaları gibi yaşama dair nesnelerin yer aldığı dramatik bir çalışma söz konusudur. Projede mültecilerin yaşamları ve süregelen kültürleri ile ilgili dinsel ve politik göndermeler elbette vardır. Kompozisyon içinde yer alan semboller ve biçimler mültecilerin geçmişten günümüze kültürlerini dillendirmektedir" dedi.

Buzdan korkuluklara da değinen Prof. Dr. Kavukçu, "Projede üzerinde durulan kavramlardan biri olan korkuluk kavramı, korkan - korkutan ilişkisini vurgulamaktadır. Bu korku ve korkan - korkutan ilişkisi bütün kültürler için geçerlidir. Bu ilişki içerisindeki her kültür için de mültecilik bir 'ötekilik' içermektedir. Mülteci kavramındaki bu olumsuz durum korkuluklar buzlanarak, korkuluk kavramında var olan korkan ve korkutan yaklaşımı ile ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır" diye konuştu.

Prof. Dr. Kavukçu son aşamada boya, farklı figürler ve objeler kullanarak bir performans çalışması sergiledi.

 
Zil, ASP vizyonunu paylaştı
 
Aydemir’den Vicdani Vecibe Hatırlatması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şeyhül Muharririn’e vefa
Elazığ Belediyesi ve Ahmet Kabaklı Anadolu Lisesi, “Edepten Ebede Giden ...
İlk resim sergisini ailesi için açtı
Oltu İlçesi’nde 11 yaşındaki Faruk Aydın ilk resim sergisini evinin salonunda ailesine açtı.
Uzundereliler herfene de buluştu
Uzundere ilçesinde gerçekleştirilen geleneksel “herfene” etkinliği renkli görüntülere sahne oldu.
 
Bilecik’te Dadaşlardan Aşıklar Buluşması
Halk Ozanı Aşık Cemal Divanı, Aşık Sıtkı Eminoğlu ve Halk Ozanı Bakı Çetin ...
Orhan'dan milli bilince destek
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, 2015 yılında ilkini çıkardıkları ...
Cirit Dünya’ya açılıyor
2014’te birincisi Kırgızistan’ın Çolpan Ata kentinde yapılan I. Dünya ...
 
B.B. Sanat Merkezi gençleri bekliyor
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu yeni yetenekleri arıyor.
Kavukçu, Erzurum soğuğunu buzla anlattı
Atatürk Üniversitesi kampüsü içerisinde Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ...
Konseyler bazında Tarihi Kentler buluşması
Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ziyaretten konseyin yaptığı çalışmalar ...
 
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Büyükşehir Halk Pazarları ve Allah Korkusu
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sandala Mandala
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Yapay Zeka İllet mi, Nimet mi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kül Rengi Harita
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir tanktan fazlası
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri