Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taekwondoda Dadaş damgası
Taekwondoda Dadaş damgası
GSİM’den yüzücülere motivasyon desteği
GSİM’den yüzücülere motivasyon desteği
İl Sağlıktan GSİM'e destek sertifikası
İl Sağlıktan GSİM'e destek sertifikası
Jandarma imdatlarına yetişti
Jandarma imdatlarına yetişti
MEM ve ASHM’den Aile yılı temalı resim sergisi
MEM ve ASHM’den Aile yılı temalı resim sergisi
HABERLER>BÖLGEDEN
7 Nisan 2012 Cumartesi - 17:44

Genç mucit serummatik icat etti

Erzincanlı öğrenci yaptığı serummatik ile Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Erzurum’da düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında birinci oldu.

Genç mucit serummatik icat etti

ERZİNCAN (İHA) - Erzincanlı öğrenci yaptığı serummatik ile Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Erzurum’da düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında birinci oldu.
Başından geçen bir olayın ardından tedavi için kullanılan serumun bittiğinde ses ve ışıkla ikaz veren bir buluş yapan genç mucit icadıyla mayıs ayında Ankara’da düzenlenecek final yarışmasında sergileyecek,
Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi 10/A sınıfı öğrencisi 16 yaşındaki Serdar Aydın, 3 yıl önce ameliyat olduktan sonra bir süre hastanede yatarken, bulunduğu odaya hasta bir çocuk getirildi. Çocuğa hemşireler tarafından serum takıldıktan bir süre sonra serumun bittiğini fark eden Serdar Aydın çocuğun kolundan kan geldiğini fark etti. Serdar Aydın o gün “Keşke serum bittiğinde haber veren bir sistem olsa “ idi diyerek böyle bir projeyi kafasında tasarladı.
Serdar Aydın, geçtiğimiz şubat ayında sistemi tasarlayarak Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Erzurum’da düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katıldı. Onlarca öğrencinin icat ettiği eserlerin arasından Serdar Aydın’ın “Serummatik” ismini verdiği buluşu birinci oldu.
Genç mucit hastanede kaldığı sürece başından geçen olayın ardından böyle bir icat yapmaya karar verdiğini belirterek; ‘ Serummatik’ Yayların esnekliğinden faydalanarak serumun bittiğini haber veren mekanizma yaptım. Serumu hastaya taktığımızda yaylarda uzama meydana geliyor. Vidaları devrede anahtar olarak kullandım. Serum bitmeye başladığında yay yavaş yavaş eski halini alıyor. Böyle olunca da vidalar birbirine temas ediyor ve hemşirenin odasında zil çalıyor” şeklinde ifade etti.
Genç mucidi başarısından dolayı kutlayan Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ise; “Bu bizim için bir gurur vesilesidir. Okullarda kazanılan bilgilerin beceriye dönüştürülmesi çok önemli. Bu anlamda TÜBİTAK tarafından gençleri özendirici yarışmalar düzenleniyor. Serdar böyle bir proje ile birinci oldu. Burada önemli olan gençlerin proje fikrine alışması, bilgilerini de pratiğe döndürmesi” dedi.
Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen konuşmasında ayrıca Serdar Aydın’ı ödül olarak 10 günlüğüne Almanya’ya göndereceklerini de ifade etti.

 
Cami tinercilerin mekanı oldu
 
Palandöken’de Bölge Kırtasiye Fuarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehitleri unutmadılar..
Türk Polis Teşkilatının 167. kuruluş yıl dönümü ve Polis Haftası etkinlikleri ...
Şampiyon miniklere övgü yağmuru
Gümüşhane’nin Torul İlçesi’nde eğitim veren Namık Kemal İlköğretim Okulu ...
Vali Kara başarıyı ödüllendirdi
2012 öğretim yılı ortaöğretim kurumları arası Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK ...
 
Denizli’de Erzurum rüzgarı
Denizli Belediyesi tarafından bu yıl 2.si düzenlenen 2. Ege Aşıklar Bayramı, ...
Bisikletle Çin'e seyahat
Almanya'nın Heidelberg kentinde doğan ve Belçika'nın Brüksel şehrinde ...
İHA yerel yönetimlerin nabzını tuttu
İhlâs Haber Ajansı (İHA) Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez, Bölge illerini ...
 
Savcı cinayetinde 5 tutuklama
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın uğradığı ...
Toprak damlara naylonlu koruma
Batı da bahar havası yaşanırken Kars ve ilçelerinde kar çilesi devam ediyor. ...
Cihaner’in eşine hapis cezası
Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in eşi Muhteber Cihaner, ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri