Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
ETSO'da otomotiv gündemi
ETSO'da otomotiv gündemi
2025 yılı Hanehalkı Tüketim Harcaması verileri açıklandı
2025 yılı Hanehalkı Tüketim Harcaması verileri açıklandı
Erzincan yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı
Erzincan yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı
Emniyet Müdürlüğü üniversitelileri bilgilendirdi
Emniyet Müdürlüğü üniversitelileri bilgilendirdi
'Sosyal Medyanın Gençler Üzerindeki Etkileri' ele alındı
'Sosyal Medyanın Gençler Üzerindeki Etkileri' ele alındı
HABERLER>BÖLGEDEN
2 Ocak 2024 Salı - 10:45

Fırat Nehri 3 ülkeye hayat veriyor

Erzurum Dumludağ'dan kaynağını alan Karasu Nehri ile Ağrı Diyadin'den kaynağını alan Murat Nehrinin birleşmesiyle oluşan, Ortadoğu'nun en uzun akarsuyu Fırat, Türkiye'nin yanı sıra Suriye ve Irak'a da hayat veriyor.

Fırat Nehri 3 ülkeye hayat veriyor

Erzurum Dumludağ'dan kaynağını alan Karasu Nehri ile Ağrı Diyadin'den kaynağını alan Murat Nehrinin birleşmesiyle oluşan, Ortadoğu'nun en uzun akarsuyu Fırat, Türkiye'nin yanı sıra Suriye ve Irak'a da hayat veriyor.

Ortadoğu'nun en uzun akarsuyu olan Fırat Nehri, geçtiği Türkiye, Suriye ve Irak'taki kentlere hayat veriyor. Fırat Nehri, yaşam alanı olarak tarih boyunca sürekli "su kenarı" arayan insanoğlunu adeta ihya ediyor. Yaşam kaynağı olan Fırat, çok sayıda yüksek dağ, ova ve vadileri yararak sırasıyla Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illerindeki verimli toprakları suyla buluşturuyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi konumunda olan GAP sayesinde sağlanan imkanlarla Fırat Nehri, en çok katkıyı ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illere veriyor. Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman illerinin coğrafi sınırını da belirleyen Fırat Nehri üzerinde Atatürk, Keban, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajları bulunuyor. Yaklaşık 2 bin 800 kilometreyle Ortadoğu'nun en uzun akarsuyu olan Fırat Nehri, maddi ve manevi öneminin yanı sıra geçtiği bölgeleri sosyal ve kültürel açıdan da etkiliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde birçok erkeğe çocuğa "Fırat" adı verilirken kız çocuklarına bölgenin bir diğer nehri olan "Dicle" ismi konuluyor. Nehir, aynı zamanda türkülere, romanlara ve şiirlere de konu oluyor. Şanlıurfa'dan Suriye'ye geçen Fırat Nehri, daha sonra ulaştığı Irak'ta yine kendisine paralel akan Dicle Nehri ile "Şattül Arap" denilen bölgede buluştuktan kısa bir süre sonra ise Basra Körfezi'ne dökülüyor.

Toplam uzunluğu 2 bin 800 kilometreyi bulan ve Ortadoğu'nun en uzun ve geniş havzasına sahip akarsuyu konumunda olan Fırat, yaklaşık olarak 15 ili besliyor. Bu illerin 8'i Türkiye'de 3'ü Suriye'de, 4'ü de Irak'ta bulunuyor.

 
MİT’ten Süleymaniye’de nokta operasyon
 
ASİMED: ‘İsrail Olimpiyatlardan men edilsin’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAP BKİ’den 10 yılda bin 925 projeye destek
15 ilin kalkınmasını hızlandırma ve projelere destek olmak için kurulan ...
Doğu’dan Dünyaya Filistin mesajı
Bitlis’in Hizan ilçesinde Filistin Dayanışma Platformu tarafından İsrail'in ...
Hamzalı şehitlerine vefa
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin kırsal mahallelerinden Hamzalı'da 1995'te ...
 
Oltululardan kupa maçı tepkisi
Erzurum Doğa yürüyüş gurubu ile Oltu Doğa severler yürüyüş gurubunun bu ...
Karayazı Çıkılgan Camisi dualarla açıldı
Karayazı ilçesi Aşağı Çıkılgan Mahallesi Camisi dualarla ibadete açıldı
OBM’de Orman Mühendisleri istişaresi
Genel Başkan Hasan Türkyılmaz, Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan Orman ...
 
Çiftçi ve Sarıdoğan öncülük etti
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Karayazı ilçesindeki kan bağışı kampanyasına ...
Tatar: ‘KKTC Türklüğün kalesi’
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Enerji ...
Oltu Güllüce’de deprem
Oltu Güllüce’de 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Dadaşlığın Raconu Ya da..
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunlu Ayaklar
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Doğu Türkistan, Pamir Türkleri, Gönül Coğrafyamız ve Aydın’ın Tespitleri
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Huzurun Kapısındaki Nöbetçi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Önceliği:

Yüksek Hızlı Tren
Doğalgaz ve Enerjide indirim
İstihdam oluşturacak yatırımlar
Göçü durduracak acil eylem planı
DAP’ın Erzurum’a yoğunlaşması
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri