Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’un fikstürü bugün belli olacak
Erzurumspor’un fikstürü bugün belli olacak
Esenler Erokspor 8 oyuncu transfer etti
Esenler Erokspor 8 oyuncu transfer etti
Adana Demirspor’da Koray Palaz dönemi
Adana Demirspor’da Koray Palaz dönemi
'Topraktan Kopuş' yoğun ilgi buldu
'Topraktan Kopuş' yoğun ilgi buldu
Erzurum AFAD arama çalışmalarına katıldı
Erzurum AFAD arama çalışmalarına katıldı
HABERLER>EKONOMİ
7 Temmuz 2025 Pazartesi - 05:06

Bayraktar enerjide AK yaklaşımı paylaştı

Bayraktar, 'Türkiye'yi enerjide 30 bin megawattlardan 120 bin megawatt yani dört kat büyütmüş bir AK Parti var. ' dedi

Bayraktar enerjide AK yaklaşımı paylaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya'da katıldığı programlarda Türkiye'nin enerji alanındaki hedeflerini ve gelinen noktayı paylaştı. Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretimin 4 milyon haneye yetecek düzeye ulaştığını belirten Bayraktar, 2028 hedefinin bu rakamı 4 katına çıkararak 16 milyon haneye ulaşmak olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bir dizi programa katılmak için Sakarya'ya geldi. İlk olarak Sakarya Valiliğini ziyaret eden Bayraktar, daha sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'ı ziyaret etti. Ardından AK Parti Sakarya İl Başkanlığı'na gelen Bakan Bayraktar, burada istişare toplantısına katıldı. Bakan Bayraktar, ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada Sakarya'nın enerji, sanayi, tarım ve insan kaynağıyla Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunduğunu vurguladı.
"Sakarya, Türkiye'nin elektrik üretimine önemli katkı sağlıyor"
Bakan Alparslan Bayraktar, "Sakarya hakikaten hepimizin göz bebeği, ülkemizin çok önemli, ülkemizin ekonomisine, ülkemizin gelişmesine, çok önemli katkıları olan önemli bir ilimiz. Sanayisi ile ülkemizin kalkınmasına, ihracat ekonomimize büyük katkılar sağlıyor. Aynı zamanda bir tarım şehri, turizmin gelişen, büyüyen bir şehir. Üniversitesiyle, genciyle, insan kaynağıyla hakikaten ülkemizin temel taşlarından bir tanesi. Elbette çok büyüme potansiyeli olan, çok büyüyen, geçtiğimiz 22-23 yılda biz büyüme rakamlarının sadece ihracatıyla, üretimiyle bakmıyoruz. Elektrik tüketimiyle de bakıyoruz. Baktığım zaman Sakarya'da Türkiye 3 kat büyümüş 22 yılda, Sakarya ise 5 kat büyümüş. Dolayısıyla bu anlamda Türkiye'nin de ötesinde büyüme gösteren ve bundan sonrası için de ciddi bir potansiyeli olan bir şehrimiz. Sakarya enerji açısından, bizim açımızdan da önemli. Çünkü burada üç bin megawattın üzerinde kurulu güç var. Yani Türkiye'nin elektrik üretimine de önemli bir katkı sağlıyor Sakarya. Hidrolik santraller, güneş santralleri var, rüzgar santralleri, doğal gaz santralleri var. Dolayısıyla enerjimize enerji katan, Türkiye'nin kurulu gücünün yaklaşık yüzde 1,1'i Sakarya'da. Bu önemli bir şey" dedi.
"Enerjide Türkiye'yi dört kat daha büyütmüş bir AK Parti var"
Türkiye'nin, enerjide dışa bağımlılığı azaltarak ekonomik kırılganlıkları ortadan kaldırmayı ve tam bağımsız bir enerji altyapısı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Bakan Alparslan Bayraktar, AK Parti iktidarları döneminde enerji altyapısının ciddi oranda büyütüldüğünü ifade etti. Bayraktar, "Türkiye enerjide bağımsızlık hedefiyle şiarıyla yoluna devam ediyor. Aslında AK Parti iktidarlarının geçmiş 23 yılına baktığınızda göreceğiniz enerji alanındaki bütün politikalar aslında her alandaki politikalarımız Türkiye'yi her anlamda bağımsız kılabilmek, her anlamda daha büyük daha güçlü bir ekonomiye sahip bir ülke haline getirme hedefi doğrultusunda geliştirilmiş. Enerji alanında yaptıklarımıza baktığımızda Türkiye'yi enerjide 30 bin megawattlardan 120 bin megawatt yani dört kat büyütmüş bir AK Parti var. Türkiye enerji talebi artan bir ülke ama çok önemli bir açmazımız var bu işte. Bugün ekonomide de yaşadığımız en büyük sıkıntılardan bir tanesi işte cari açık meselesi. Türkiye her yıl mutlaka ürettiği dövizden daha fazlasını tüketmek durumunda. Yani nasıl yapıyoruz bunu? İşte enerji ithalatıyla yapıyoruz, dışarıdan yaptığımız diğer ithalatlar. Onun için bizim önümüzde iki tane çözüm var. Bir tanesi Türkiye'nin, Sakarya'da olduğu gibi çok katma değerli bir sanayiye sahip olması lazım. Türkiye'nin sanayisini katma değerli hale getirmemiz, ihracatımızı bu hale getirmemiz lazım. İkinci yapmamız gereken şey dışarıya ödediğimiz enerji ithalatını düşürmemiz lazım. İthalat kalemimizi azaltmamız lazım. Bunu şöyle yapabiliriz. Daha az tüketerek yapabiliriz. Ama o ülkemiz ekonomimiz büyürken, nüfusumuz büyürken, ihtiyaçlarımız artarken mümkün değil. Türkiye'de bizim her gün otuz 32 milyon araca yakıt bulmamız lazım. Türkiye'de bizim 42 milyon haneye elektrik getirmemiz lazım. 21,8 milyon eve doğal gaz götürmemiz lazım. Dolayısıyla ihtiyaçlarımız artmaya devam ediyor. Bu anlamda bu artan talebi dışarıdan ithal yoluyla karşılamak bizim şu anda en önemli ekonomideki kırılganlıklarımızdan bir tanesi" diye konuştu.
"Türkiye mutlaka petrol ve doğal gazını varsa bulmalı, bulduğunu üretmeli"
Türkiye'nin, enerji ithalatını azaltmak ve döviz bağımlılığını kırmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklara yöneldiğini aktaran Bayraktar, "2022'deki ithalat faturamız 96,5 milyar dolar. Yani bu inanılmaz bir rakam. Bunu her yıl benzer rakamları ki bunu düşürdük. 2024'de dünyadaki fiyatlarında gerilemesiyle 70 milyar dolarlara geldi. Ama Türkiye her yıl bu dövizi bulmak zorunda. Onun için biz diyoruz ki Türkiye mutlaka petrol ve doğal gazını varsa bulmalı, bulduğunu üretmeli ve bu anlamdaki dışa bağımlılığını azaltmalı. Mutlaka kendi yerli kaynaklarını, yenilenebilir kaynaklarını inşallah meclisteki kanunumuz yasalaşınca yerli kömürden elektrik üretimimiz biraz daha güçlü hale gelecek. Yerli kömürünü kullanan bir Türkiye, yenilenebilir kaynakları, özellikle güneşini, rüzgarını, hidrolik kaynaklarını, jeotermalini, biyokütlesini kullanan bir Türkiye olmak durumundayız. Dolayısıyla ithal ettiğimiz doğal gazla elektrik üretmek yerine bu kaynakları devreye almamız lazım. Kesintisiz bize temiz enerji verecek Türkiye'nin 70 yıllık rüyası Akkuyu Nükleer Santrali'ni devreye almaya gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.
"16 milyon hane artık Türkiye'de kendi doğal gazımızla ısınacak"
Bakan Alparslan Bayraktar, "Sakarya adını verdiğimiz Sakarya gaz sahasında Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak. 16 milyon hane artık Türkiye'de kendi doğal gazımızla ısınacak. Evlerinde hanımefendiler yemeklerini bu gazla pişirebilecekler. Bunu yaptığımız zaman da Türkiye dışa bağımlılığını düşürecek. Cari açığını azaltacak hem siyasi ve jeopolitik anlamda önemli bir kazanım olacak hem de iktisadi, ekonomik anlamda çok önemli bir kazanım sağlamış olacağız. Bunlar bizim büyük ölçekte yapmayı hedeflediklerimiz. Günün sonunda bütün bunları ne için yapıyoruz? Vatandaşımıza, Sakarya'da yaşayan, Türkiye'nin 81 ilinde yaşayan vatandaşlarımızın evlerinde, ticarethanelerinde, fabrikalarında kesintisiz, kaliteli ve ucuz enerjiyi sunabilmek için. Biz zaman zaman bunu teşkilatlarımızla farklı yerlerde anlatıyoruz. Şöyle bir soru var; ‘tamam da bakanım yani Gabar'da bulduğumuz petrolden bize ne? Akaryakıt ucuzluyor mu? muhalefet diyor ki; bunlar gaz buldular, ya seçim var ya fiyata zam gelecek.' Elbette ki nihai hedefimiz bu kazanımları vatandaşımıza yansıtmak. Bu anlamda da Türkiye olarak özellikle pandemi sürecinden başlayarak bütün vatandaşlarımızı hem elektrikte hem doğal gazda çok önemli enerji desteği veriyoruz. Bugün elektrik faturalarının yüzde 55'i düşük kademede yani 240 kilowatt saati aylık tüketimde yüzde 55'i hala devlet tarafından karşılanıyor. Yani bin TL gelecek faturanın 550 TL'sini devlet olarak biz karşılıyoruz. Doğal gazdan en son yapılan düzenlemeden sonra bu oran hala yüzde 44-45'lerde. Yani bin TL'lik bir doğal gaz faturasının 440 TL'sini devlet olarak biz karşılıyoruz. 600 milyarı aşan bir destek rakamını 2025 yılında hayata geçirmiş durumdayız" ifadelerini kullandı.

 
Uraloğlu: 'Gazze için söz söyleyeceğiz'
 
Tatar’dan 'Bir millet üç devlet' vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye FAO Konseyi üyeliğine seçildi
Türkiye, Roma'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı ...
Kacır: Milli gelirimizi 1,3 trilyon dolara yükselttik
Kacır, Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi ...
Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi toplandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İş sağlığı ve güvenliği, ...
 
ESOB Palandöken'i ağırladı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
Erzurum ihracatta 73’üncü sıraya indi
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İl, Bölge illeri ihracat değerleri ...
KUDAKA'dan Yeşil Dönüşüm'e destek
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından 2025 yılı Çalışma ...
 
Bolat’tan enflasyon yorumu
Bolat, yıl sonu enflasyonunun, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ...
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri azaldı
Merkez Bankası toplam rezervleri 27 Haziran ile biten haftada 1 milyar 287 milyon dolar azaldı.
Şimşek’ten enflasyon değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Haziranda aylık enflasyon, jeopolitik ...
 
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri