Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
ETSO'da otomotiv gündemi
ETSO'da otomotiv gündemi
2025 yılı Hanehalkı Tüketim Harcaması verileri açıklandı
2025 yılı Hanehalkı Tüketim Harcaması verileri açıklandı
Erzincan yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı
Erzincan yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı
Emniyet Müdürlüğü üniversitelileri bilgilendirdi
Emniyet Müdürlüğü üniversitelileri bilgilendirdi
'Sosyal Medyanın Gençler Üzerindeki Etkileri' ele alındı
'Sosyal Medyanın Gençler Üzerindeki Etkileri' ele alındı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Aralık 2023 Perşembe - 00:55

Aytmatov ve Kıdıkeyeva’ya vefa

Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi'nde doğumunun 95. yıldönümü Cengiz Aytmatov ve doğumunun 100. yılı nedeniyle Baken Kıdıkeyeva anma programı düzenlendi.

Aytmatov ve Kıdıkeyeva’ya vefa

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi'nde doğumunun 95. yıldönümü Cengiz Aytmatov ve doğumunun 100. yılı nedeniyle Baken Kıdıkeyeva anma programı düzenlendi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuk İşleri Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Üniversite akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı. Fuaye alanındaki Cengiz Aytmatov ve Baken Kıdıkeyeva Resim Sergisi'nin açılışıyla başlayan programda Cengiz Aytmatov’un hayatını anlatan belgesel gösterimi yapıldı Aras Bulut Selvi tarafından Manas Destanı seslendirildi.

"Aytmatov Türklüğün tüm dünyadaki sesidir"
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “Cengiz Aytmatov, hiç şüphesiz Kırgız Edebiyatı deyince akla gelen ilk isimdir. Ancak onun ismi Türk Dünyası’nın bir parçası olan Kırgızistan’la sınırlı değildir. Aytmatov, Türklüğün ve Türk edebiyatının tüm dünyadaki sesidir. Cemile’sinde gerçek aşkı, Selvi Boylum Al Yazmalımda sevgi ve fedakârlığı, Toprak Ana’da tabiat ve insan ilişkisini anlatırken, bu eserlerinde Kırgız halkının kültürünü ve toplumsal değerlerini de okuyucuya tanıtmıştır. Kıdıkeyeva, kardeş Kırgız halkının yetiştirdiği çok önemli bir halk sanatçısıdır. Malumlarınız olduğu üzere TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin 39. Dönem Toplantısı’nda 2023 yılı Baken Kıdıkeyeva’nın aziz hatırasına anma yılı olarak ilan edilmiştir. Kırgızistan’ın sinema ve tiyatro alanlarında uluslararası gururu olan bu isimle ilgili Üniversitemizde bir anma programı düzenleniyor olması da bizim için ayrı bir mutluluktur" ifadelerini kullandı.
Programda Kırgızistan Halk Sanatçısı Nasira Mambetova Monolog gösterisi sergilerken, Ses Sanatçısı Gulira Kasımkulova ve Komuz Sanatçısı Nasiba Kalmamatova tarafından mini konser verildi.

 
Şehit Emir dualarla uğurlandı
 
Koca: 'Toplam 182 hasta Türkiye’ye getirildi'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDT ‘Yalan Kozası’nı sahneledi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Erzurum Devlet ...
Evini müzeye dönüştürdü
Tortum ilçesinde yaşayan minyatür sanatçısı Feyzullah Coşkun, babasından ...
Turistlik Doğu Ekspresi barla karşılandı
Son yıllarda rağbet gören ve biletleri aylar öncesinden tükenen Turistlik ...
 
'Erzurum'da Ramazan' Farsçaya çevrildi
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü ...
Eğitimci Fidan’a vefa
Bir süre önce kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden İl Milli Eğitim Müdürlüğü ...
Erzurum Medyası İletişim’de buluştu
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ...
 
‘Cumhuriyet'e Doğru’ yoğun ilgi buldu
Millî Eğitim Bakanlığının "Cumhuriyet'imizin 100. yılı projeleri" çerçevesinde ...
Dadaşlar Etimesgut’ta buluştu
Erzurum Sosyal İktisadi Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV) tarafından ...
ER-VAK’tan Almaz’a teşekkür
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, geçen hafta tayini Samsun’a ...
 
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Dadaşlığın Raconu Ya da..
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunlu Ayaklar
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Doğu Türkistan, Pamir Türkleri, Gönül Coğrafyamız ve Aydın’ın Tespitleri
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Huzurun Kapısındaki Nöbetçi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Önceliği:

Yüksek Hızlı Tren
Doğalgaz ve Enerjide indirim
İstihdam oluşturacak yatırımlar
Göçü durduracak acil eylem planı
DAP’ın Erzurum’a yoğunlaşması
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri